Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Νέες υποσχέσεις και δεσμεύσεις για το Λουδία

Το θέμα της ρύπανσης της Τάφρου 66 και του ποταμού Λουδία στους νομούς Πέλλας & Ημαθίας αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο έχει τεθεί επανειλημμένως στο τραπέζι συσκέψεων και διαβουλεύσεων ειδικά τους καλοκαιρινού μήνες, όταν δηλαδή το πρόβλημα εντείνεται από τη λειτουργία των βιομηχανιών επεξεργασίας ροδακίνου της ευρύτερης περιοχής. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε σήμερα να συμπεράνουμε ότι όλες σχεδόν οι προσπάθειες ήταν ημιτελείς, ή σταματούσαν στις εξαγγελίες και στα ευχολόγια. Το ζήτημα είναι, ποιος τελικά έχει την ευθύνη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης, που θα αφορά τους ελέγχους, τη δημιουργία υποδομών επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, τον καθαρισμό των ποταμών και την αξιοποίησή τους μέσα από άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες.
Αλλωστε το φαινόμενο της μετάθεσης ευθυνών είναι μια πάγια επιλογή των υπευθύνων, αφού φυσικά πρώτα διαπιστωθεί το «έγκλημα» κατά του περιβάλλοντος. Έτσι πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια τη στιγμή που ο Λουδίας αργοπεθαίνει και η πολύπλευρη αξιοποίησή του τείνει να γίνει ευσεβής πόθος των κάθε λογής πολιτικών πολλοί από τους οποίους αγνοούν στην ουσία το πρόβλημα.
Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης σύσκεψη για το θέμα αυτό παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Λιονή διαβεβαίωσε για την εκπόνηση ενός Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για την Περιφέρεια Κ.Μ. για το οποίο έχει υποβάλει ήδη αίτηση για τη χρηματοδότησή του στο Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο είναι περίπου της τάξης των 800.000 ευρώ και αποτελεί για την Περιφέρεια ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βαλτε ενα mail ωστε αν καποιος θελει να επικοινωνησει η να σας στειλει ενα θεμα, να μπορει...

Ανώνυμος είπε...

Πανω δεξια εκει μπορεις.....

Ανώνυμος είπε...

παιδια αγαπω το λουδια!!! ειμαι απο ενα χωριο της αλεχανδειας οταν πηγα πριν λιγο καιρο και τα ειδα ολα σοπατο καταστραμενες φωλιες πουλιων, πολα ειδη φυτων σπασμενα και να επιπλεουν οπως(νουφαρα, νεροκαστανο,νερο της φακαης, καλες και αλλα ειδη)μου ηρθε καταθλιψη! μαζεψα οσα μπορουσα και τα ξανα φυτεψα! δε ξερω γιατι το εχουν κανει αυτο αλλα κριμα!!!
πρεπει να ξερουν οτι αυτο το ειδος νουφαρου ειναι σπανιο και το νεροκαστανο βγενει σε λιγες περιοχες της ελλαδας!
ποιος ειναι αυτος που εχει δικαιωμα να καταστρεφει τα εργα του θεου; γιατι τα βλεπουν ολα αγριοχορτα απορω;