Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Στα τυφλά οι Ελληνίδες για τον καρκίνο του μαστού

Από έλλειμμα ενημέρωσης πάσχουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Μία στις δύο Ελληνίδες με τη νόσο αγνοούν βασικές παραμέτρους που αφορούν τον καρκίνο του μαστού όπως τον τύπο της ασθένειας, που καθορίζει μεταξύ άλλων και το αναγκαίο «οπλοστάσιο» για τη θεραπεία της. Πρόκειται για σημαντικό εύρημα έρευνας που εκπονεί το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα τις παραμέτρους της «μάστιγας» των γυναικών στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως θεωρείται πλέον ο καρκίνος του μαστού....
Ο καρκίνος μαστού αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Στην Ελλάδα περίπου 1.900 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη νόσο και 4.700 νέα περιστατικά καταγράφονται ετησίως.
Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και έχει δώσει πρώτα αποτελέσματα σε 198 γυναίκες με πρώιμο καρκίνο μαστού, ηλικίας 26 έως 78 ετών, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Πάτρα. Στόχος της είναι η αξιολόγηση του επίπεδου γνώσης των ασθενών με διαγνωσμένο καρκίνο μαστού για τον παράγοντα HER2, η καταγραφή της πορείας των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας από τη στιγμή του εντοπισμού του όγκου μέχρι την πρόσβαση στον εξειδικευμένο ιατρό και η καταγραφή του βαθμού ενημέρωσης των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: