Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Να ξεκαθαρίσει το θέμα με το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους...

Αυτό που συμβαίνεις στην Ελλάδα με τo κάπνισμα δεν μας προκαλεί έκπληξη, αφού δεν είναι η πρώτη φορά όπου ένας νόμος δεν τηρείται και αυτοί που τον ψήφισαν δείχνουν αδύναμοι να τον υπερασπιστούν. Ο λόγος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και κλειστούς χώρους που όπως φαίνεται μόνο στα χαρτιά ισχύσει αφού κανείς δεν τον τηρεί και κανείς δεν φροντίζει να ελέγξει για την τήρησή του.
Δεν θα εξετάσω αν και κατά πόσο αυτός ο νόμος είναι σωστός, γιατί αυτό ο καθένας το κρίνει με υποκειμενικά κριτήρια, απλά θα πρέπει να επιλέξουμε σε αυτή τη χώρα αν θα τηρούμε τους νόμους ή όχι. Μήπως δεν οδηγηθήκαμε σε αυτή την απελπιστική οικονομική κατάσταση επειδή κανείς δεν τηρούσε ποτέ τους νόμους απέναντι στους φοροφυγάδες και στα λαμόγια της ελληνικής κοινωνίας; Μήπως δεν βιώνουμε μια τραγωδία της ελληνικής διοίκησης επειδή κανείς δεν έδινε ποτέ αναφορά σε κανένα και κανείς δεν ζητούσε ευθύνες για ότι συνέβαινε;...
Μήπως η ατιμωρησία και η χαλαρότητα σε θέματα ηθικής τάξης που απορρέουν από του νόμους του κράτους δεν μας έχει απαξιώσει ως κοινωνία;
Το βέβαιο είναι ότι όλοι παραδεχόμαστε ότι χρειάζεται να τηρηθούν οι νόμοι αλλά φροντίζουμε να τους αγνοούμε όταν θίγουν προσωπικά μας συμφέροντα. Και μη μου πείτε ότι η απόλαυση ενός τσιγάρου δεν είναι δα και τόσο μεγάλο έγκλημα που να χαρακτηρίζουμε παρανόμους όσους καπνίζουν σε δημόσιους και κλειστούς χώρους, γιατί οι βλάβες που μπορούν να δημιουργήσουν στην υγεία των συνανθρώπων τους που κινούνται στον ίδιο χώρο μπορεί να είναι καταστροφικές, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Καλώς η κακώς ψηφίστηκε ένας νόμος.
Υπήρξαν διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες καταστημάτων ότι μειώθηκε ο τζίρος τους και ότι οι πελάτες καπνιστές δεν μπαίνουν πια στα μαγαζιά τους. Δεν ρώτησαν όμως και αυτούς που δεν καπνίζουν, αν είναι διατεθειμένοι να υποβάλλονται, σε ένα επιβλαβές για την υγεία τους μαρτύριο. Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο από την κακιά συνήθεια μιας μερίδας ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα της απόλαυσης του καπνού όχι όμως θέτοντας σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους. Ας ρίξουν όλοι μια ματιά για να δουν τι συμβαίνει στις σύγχρονες κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο και ας αναρωτηθούν, γιατί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο στην Ελλάδα.
Και επιτέλους ας σταματήσει αυτή η υποκρισία του ίδιου του κράτους που είναι και με τον παραβάτη και με το θύμα. Ας πάψουν να αυτογελοιοποιούνται ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης που τη μια εμφανίζονται αυστηροί στην τήρηση του νόμου και από την άλλη αφήνουν παράθυρα για αλλαγές κλείνοντας το μάτι στην χαλαρότητα και την αυθαιρεσία.
Σε κάθε περίπτωση η παραμονή όσων δεν καπνίζουν, σε χώρους όπου καπνιστές ρουφούν και φυσούν με μανία τον καπνό δημιουργώντας ένα καρκινογόνο σύννεφο, είναι ένα πραγματικό μαρτύριο που δεν έχουν καμία υποχρέωση να το υποστούν.
Αυτό φυσικά είναι ακόμη πιο τραγικό όταν συμβαίνει μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες και με τη δική μας ανοχή.
Επιτέλους η πολιτεία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το τι ακριβώς θέλει και με ποιους κανόνες θα το επιβάλλει. Όποιο μέτρο κι αν είναι αυτό.
Αρκεί να ξεκαθαρίσει με σαφή τρόπο τη θέση της τώρα πριν είναι αργά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: