Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Απλά μυστικά για να κάνουμε τα παιδιά μας πιο ευτυχισμένα

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα. Απλά κάποιοι γονείς θεωρούν ότι τα υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία. Στην πραγματικότητα όμως άλλα είναι τα πράγματα, που φέρνουν την ευτυχία στα παιδιά, όπως αυτά που παρουσιάζονται παρακάτω.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να διασκεδάζουν
Το παιδί και το παιχνίδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Είναι καλό να μη συσχετίζουμε τα σπορ και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, με το παιχνίδι. Το παιχνίδι διασκεδάζει τα παιδιά και τα κάνει να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, την εφευρετικότητα και την δημιουργικότητα τους. Γι αυτό ένα μυστικό ευτυχίας είναι να παίζετε με τα παιδιά. Μην αφήνετε το χρόνο να κυλάει άσκοπα, φορέστε τα αθλητικά σας και βγείτε να παίξετε με τα παιδιά σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος και διάθεση.....

Τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόγραμμα και να νοιώθουν ασφάλεια μέσα από αυτό.
Οι αλλαγές και κάθε τι καινούργιο δημιουργούν άγχος και ανασφάλεια στα παιδιά. Γι αυτό είναι καλό να έχετε καθημερινό πρόγραμμα φαγητού, ύπνου και δραστηριοτήτων. Επίσης αν πρόκειται να κάνετε κάποια ριζική αλλαγή στη ζωή σας, ενημερώστε τα παιδιά και προσπαθήστε να τους συμπαρασταθείτε.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν ικανά.

Με αυτό τον τρόπο αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που είναι σημαντικά εφόδια για το μέλλον τους. Γι αυτό ανακαλύψτε την κλίση των παιδιών σας και δείξτε τους πόσο υπερήφανοι γονείς είστε. Τα παιδιά έτσι μαθαίνουν να επιμένουν, να προσπαθούν και να ελίσσονται στη μετέπειτα ζωή τους. Γι αυτό ως γονείς πρέπει να καθοδηγείτε τα παιδιά σας στη λύση των προβλημάτων τους και όχι να τους δίνετε τις λύσεις εσείς. Φυσικά οι απαιτήσεις διαφέρουν σε κάθε ηλικία. Πολλοί γονείς δεν ακούν τα παιδιά τους και δεν τα αφήνουν να εκφράζονται και αυτό είναι λάθος. Τα παιδιά είναι ευτυχισμένα όταν εκφράζονται. Οι γονείς κάνουν το λάθος και θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους μόνο χαρούμενα. Ωστόσο τα παιδιά πρέπει να εκφράζουν Και τη λύπη και την οργή τους. Έτσι θα κατανοήσουν από μικρά πως όλα τα συναισθήματα είναι μέσα στη ζωή.

Ένα ακόμη μυστικό ευτυχίας είναι το γέλιο.
Τα παιδιά γελάνε συνέχεια και αυτό είναι ότι πιο όμορφο υπάρχει. Γι αυτό είναι καλό να γίνετε και εσείς παιδιά, να βλέπετε αστείες παιδικές ταινίες μαζί τους, να διαβάζετε αστείες ιστορίες και να ακούτε τις δικές τους αστείες ιστορίες. Έτσι θα αποκτήσουν χιούμορ και θα έχουν μια διάθεση ευχάριστη στην υπόλοιπη ζωή τους. Στο στοιχείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και την ανεμελιά, αφού τα παιδιά πρέπει να είναι ανέμελα και να χαίρονται, να διασκεδάζουν και να μην αγχώνονται.
Άλλωστε στο υπόλοιπο της ζωής τους θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν άπειρες στιγμές άγχους. Γι αυτό μην πιέζετε τα παιδιά με ένα γεμάτο πρόγραμμα και δώστε τους χώρο και χρόνο να ζήσουν ανέμελα.
Για να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά σας ακούστε και το ένστικτό σας, το οποίο σπάνια προδίδει έναν γονιό. Η ευτυχία των παιδιών είναι και ευτυχία για τους γονείς. Επομένως χρειάζεται απλά αγάπη, φαντασία, ψυχραιμία και λίγη παιδικότητα ώστε να κάνετε τα παιδιά σας ευτυχισμένα.








1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μονο που χρειζεται και κατι ακομα πολυ βασικο.Ο καταλληλος χωρος, παρκα,παιδικες χαρες κουνιες και δυστυχως αυτα μας λειπουν.