Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αναβίωσαν τον παραδοσιακό ντόπιο γάμο στην Έδεσσα

Το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Μαΐου, η Έδεσσα γέμισε χρώματα και αρώματα, βγαλμένα από το περιβόλι της παράδοσης. Τα μέλη του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Χορευτικού Συλλόγου Έδεσσας μας ταξίδεψαν στο παρελθόν με την αναπαράσταση του παραδοσιακού ντόπιου γάμου. Ένα νοσταλγικό ταξίδι, που στόχο είχε όχι μόνο την καταγραφή και προβολή του πολιτισμικού πλούτου του τόπου μας, αλλά και την επαφή των νεότερων με την παράδοση. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Χορευτικός Σύλλογος Έδεσσας με τη συνδιοργάνωση του δήμου Έδεσσας. Η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου έγινε με τη συνδρομή 200 περίπου χορευτών, ενώ για τις ανάγκες της παράστασης, που είχε διάρκεια σχεδόν τρεις ώρες, οι γυναίκες του Συλλόγου είχαν ετοιμάσει παραδοσιακά εδέσματα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ύ ωραιες οι εκδηλώσεις εφόσον αναδεικνυουν την πλουσια πολιτιστικη παραδοση μας ομως τιθεται παντα το ερωτημα,γιατι συνοδευονται μονο με μουσικη ,χωρις λογια, οσο αφορα το ντοπιο,τοπικο φολκλορ/?Οι ανθρωποι αυτοι δεν τραγουδουσαν στο γαμο, στη χαρα, στον αρραβωνα?ηταν μουγκοι?προφανως οχι.Ειναι τουλαχιστον υποκριτικο αν οχι ηλιθιο το να γλεντουσαν εκεινα τα χρονια ,πριν εναν αιωνα,εφοσον οι παραδοσειςειναι εκεινου του καιρου,χωρις να τραγουδησουν.Τοτε δεν υπηρχαν ουτε κασετες ουτε CD.kAI MAΛΙΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΉΤΑΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΑΣΧΕΤΩΣ ΦΥΛΗΣ Η ΓΛΩΣΣΑΣ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΟΥΓΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΜΠΕΗΔΩΝ Η ΑΓΑΔΩΝ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΟΥΣ,ΑΡΚΕΙ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ,ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ?ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΥΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΕ ΧΡΩΣΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ?"

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μάλλον πιστεύεις ότι τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτιστικών Συλλόγων στην Έδεσσα είναι άλλης φυλής και μιλούν άλλη γλώσσα και βρίσκονται σκλαβωμένοι.
Αυτή η προπαγάνδα νομίζω ότι είνια φτηνή και πιάνει μόνο σε αυτούς που σκόπιμα την καλλιεργούν για ιδίον όφελος...