Αιχμές για την μη κλήση τους στις συσκέψεις σε Γιαννιτσά και Έδεσσα
Με μια ανοιχτή επιστολή προς τους δημάρχους Πέλλας και Έδεσσας, τους δυο διοικητές των νοσοκομείων, αλλά και προς τους πολίτες του νομού, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καταγράφει την δική της πρόταση για το σχέδιο αναδιάταξης στην υγεία, αφήνοντας αιχμές ότι κάποιοι ανησυχούν μόνο για την έδρα χωρίς να βλέπουν τι πρόκειται να συμβεί. Εκφράζουν επίσης την απορία τους γιατί δεν προσκλήθηκαν σε καμία από τις δυο συσκέψεις και ας είναι αρμόδιοι να μιλήσουν για την παροχή υγείας περισσότερο από τους πολιτικούς. Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν:
«Με αφορμή την διαβούλευση για «την αναδιάταξη του ΕΣΥ» που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας, στον Νομό Πέλλας με πρωτοβουλία των Δημάρχων....,
έγιναν δύο συναντήσεις με τους κοινωνικούς φορείς που επέλεξαν οι Δήμαρχοι. Οι αποφάσεις που έλαβαν ήταν στον μεν Δήμο Πέλλας να συνταχτεί και να αποσταλεί ψήφισμα στον Υπουργό και σε κάθε αρμόδιο και παράλληλα να προγραμματιστεί μετάβαση στην Αθήνα των φορέων ώστε να επικοινωνήσουν τις θέσεις του Δήμου, ενώ στον Δήμο Έδεσσας, αποφάσισαν δυναμικότερες κινητοποιήσεις, διαδήλωση κλπ.
Όλα αυτά, με βάση έναν προσχηματικό διάλογο και στον Νομό Πέλλας όπου λειτουργούν δύο Νοσοκομεία και 4 κέντρα υγείας. Ο διάλογος αυτός που αναπτύσσεται στις συσκέψεις των φορέων, στις οποίες σημειωτέον οι υπεύθυνοι, ξέχασαν να καλέσουν την ΕΝΙΠ, δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών του Νομού, και ο οποίος παίρνει έναν χαρακτήρα διεκδικητικό-συνδικαλιστικό στις προαναφερθείσες συσκέψεις των φορέων.
Όπως από την αρχή κατήγγειλε η ΟΕΝΓΕ κάθε διαβούλευση του Υπουργού Υγείας ήταν και παραμένει προσχηματική. Το βασικό κριτήριο του Υπουργού είναι η πάση θυσία μείωση γενικά των κοινωνικών δαπανών ώστε να κινείται στα πλαίσια της πολιτικής που υπαγορεύεται από την τρόϊκα. Το προτεινόμενο σχέδιο και οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην διαβούλευση δεν έχουν καμιά σχέση με την βελτίωση ή την αναδιάταξη του ΕΣΥ προς όφελος της κοινωνίας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι συζήτηση μπορεί να γίνεται μόνον αν ο συνομιλητής αποδεχτεί ότι ο πυρήνας της πρότασης δεν αλλάζει. Τα στοιχεία είναι μαγειρεμένα ώστε οι αλλαγές να φαίνονται σαν φυσικό επακόλουθο και ο εξορθολογισμός να φαντάζει αδιαμφισβήτητος. Το πιο τρανταχτό στοιχείο είναι η χάλκευση των στοιχείων που αφορούν τα κρεβάτια των μονάδων εντατικής θεραπείας , που έχει πολλαπλά γνωστοποιηθεί.
Ποιο είναι όμως το αντικείμενο της διεκδίκησης των ξεχωριστών διαβουλεύσεων στους δήμους Πέλλας και Έδεσσας; Όλες οι συζητήσεις καταλήγουν σε ένα σημείο, δηλαδή ποιο Νοσοκομείο θα είναι έδρα του Διοικητή. Αυτό προκύπτει από τις επιστολές των διοικητών προς τον Υπουργό Υγείας . Δεν απασχολεί κανένα το γεγονός της μεταφοράς κόστους στις τσέπες των ασφαλισμένων καθώς και η πορεία προς τις ιδιωτικοποιήσεις , ούτε οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, δεν τους απασχολεί ακόμα και η σύνθεση των Συμβουλίων Διοίκησης που ουσιαστικά θα είναι όλοι διορισμένοι συμμετέχοντας σ’ αυτά εξ οφίτσιο, δηλαδή από την θέση τους ως προϊσταμένων στις διοικητικές, ιατρική, κλπ υπηρεσίες. Κανείς αιρετός πλέον.
Όλες οι συζητήσεις καταλήγουν στην Έδρα και προσπαθούν να στηρίξουν το αίτημα σε διάφορα στοιχεία πληθυσμιακά κλπ. Έτσι, αυτή η συζήτηση αποκτά έντονο τοπικιστικό χαρακτήρα που μπορεί να αποτελεί υπόστρωμα για κάθε είδους αντιπαλότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο κύριος Λοβέρδος σκεπάζει τα ουσιαστικά προβλήματα και δημιουργεί διαμάχες σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία
Σ’ αυτές τις διαβουλεύσεις συνεχίζουν να μιλούν οι ίδιοι τοπικοί παράγοντες που μιλούσαν και τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που επαναπαύτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να κάνουν ούτε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών υγείας στον Νομό. Δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους. Το κουνούν μόνο για να μας εγκαλούν, όπως γίνεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι ίδιοι άνθρωποι που κατέστρεψαν την χώρα συνεχίζουν να καταστρέφουν τις ζωές μας, να υποθηκεύουν την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας μέσα από μεσοπρόθεσμα και μνημόνια, είναι ακριβώς οι ίδιοι που έχουν και προτείνουν και τις σωτήριες λύσεις.
Η πρόταση την οποία έχει ανάγκη ο νομός Πέλλας κινείται μακριά από την διεκδίκηση της έδρας. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής:
• Ένα Νοσοκομείο στον Νομό με την δυναμικότητα των δύο.
• Αναδιανομή κρεβατιών σε κλινικές υπέρ αυτών που δέχονται τον κύριο όγκο των ασθενών στην εφημερία. Δυο κλινικές σ’ αυτές ακριβώς τις ειδικότητες εκ των οποίων μία ή και οι δύο με εξειδίκευση που προκύπτει από τα περιστατικά (πχ Παθολογική Ογκολογική).
• Από μια κλινική σ’ αυτές που δεν έχουν μεγάλο όγκο ασθενών πχ ΩΡΛ, Ουρολογική)
• Αναβάθμιση των εργαστηρίων.
• Σύγχρονο αυτόνομο ΤΕΠ.
• Επαρκές προσωπικό, καμία απόλυση, μείωση προσωπικού κλπ,
• Δημιουργία 2 κέντρων υγείας αστικού τύπου και σύγχρονος εξοπλισμός των ήδη υπαρχόντων.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν την αρχή για μια συζήτηση για την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας. Αντί γι’ αυτό όμως η κοινωνία ωθείται προς την συζήτηση που να αφορά την έδρα. της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Ανθ’ ημών Γουλιμής…..
Για την ΕΝΙΠ
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Κακουλίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου