Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Έσοδα από τη «Νομιμοποίηση» αυθαιρέτων αναζητά η κυβέρνηση

Οι βασικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να διευθετηθεί το θέμα των αυθαίρετων κτισμάτων που προωθεί η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καταθέσει ρύθμιση στη Βουλή για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων.
Στη ρύθμιση, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του "Έθνους", θα μπορούν να υπαχθούν όσα αυθαίρετα οικοδομήθηκαν μέχρι το τέλος του 2010, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα δύο ταχυτήτων.
Το τελικό ύψος του προστίμου, όπως αναμένεται, θα διαμορφώνεται βάσει μιας σειράς κριτηρίων, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:...
-Θεσμοθέτηση του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», ως εργαλείου που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας και στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
-Η ύπαρξη οικοδομικής αδείας. Το πρόστιμο θα είναι υψηλότερο για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν χωρίς άδεια σε σχέση με εκείνα στα οποία καταγράφεται απλώς υπέρβαση αδείας
-Η οικοδόμηση σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή. Τα εντός σχεδίου αυθαίρετα θα επιβαρύνονται με μικρότερα πρόστιμα από όσα έχουν χτιστεί εκτός σχεδίου, για τα οποία, όπως φαίνεται, θα εφαρμοστεί επιλεκτική τακτοποίηση – νομιμοποίηση
-Για τα υπάρχοντα αυθαίρετα εντός σχεδίου, σύμφωνα με την τοποθέτηση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αγοράσει συντελεστή δόμησης, προκειμένου να νομιμοποιήσει την πολεοδομική παρανομία που έχει κάνει, όταν αύξησε τον κτιριακό όγκο του ακινήτου χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια.
-Παραλλήλως, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποκτήσει πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής- πολεοδομικής ένταξης, βάσει του οποίου θα τακτοποιήσει τις πολεοδομικές παραβάσεις, πληρώνοντας ένα πρόστιμο που εικάζεται ότι θα είναι μικρότερο από τα ισχύοντα.
-Οσον αφορά στα αυθαίρετα εκτός σχεδίου πόλεως, θα προβλέπεται, πέραν των νέων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, το ύψους των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με την κατηγορία που θα υπαχθεί το ακίνητο, η αντιστάθμιση των νόμιμων προϋποθέσεων δόμησης, είτε με χρηματικό αντάλλαγμα, που θα δίδεται προς το δήμο για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων, είτε με εισφορά γης.
-Το είδος της χρήσης του ακινήτου. Τα κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία θα χρεώνονται με ελαφρύτερα πρόστιμα
-Το είδος της πολεοδομικής υπέρβασης και το αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης
-Η αντικειμενική αξία του ακινήτου
-Ο χρόνος οικοδόμησης του αυθαιρέτου. Ο νόμος θα προβλέπει χαμηλότερα πρόστιμα για τα ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το 2003
Οι ιδιοκτήτες που θα αποφασίσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα τακτοποιούν το ακίνητό τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, όπως φαίνεται, θα οριστεί στα 40 χρόνια και στη συνέχεια θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο για να αποφύγουν την κατεδάφιση του αυθαιρέτου τους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφόσον το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης του κτίσματος αγοράζοντας συντελεστή δόμησης ως "άυλο τίτλο" από Τράπεζες Γης που θα δημιουργηθούν σε κάθε καλλικρατικό δήμο.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει χτίσει σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων, ενώ η δόμηση επιτρέπεται στα 4 στρέμματα, θα μπορεί πλέον να αγοράσει 2 στρέμματα στον ίδιο δήμο, τα οποία θα είναι άρτια και οικοδομήσιμα και θα παραμείνουν αδόμητα για πάντα, με σκοπό ο δήμος να δημιουργήσει σε αυτά ελεύθερους χώρους ή να τα διατηρήσει αδόμητα.
Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση, δεν θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με ΕΤΑΚ και Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά τα αυθαίρετά τους θα υπάγονται μετά τη δήλωσή τους στις φορολογικές διατάξεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: