Μια βόλτα το απόγευμα στα σχολεία της πόλης των Γιαννιτσών οδηγεί χωρίς αμφιβολία σε μια κοινή διαπίστωση. Οι αυλές των σχολείων αποτελούν σήμερα τους πιο πολυσύχναστους χώρους ψυχαγωγίας, άθλησης και χαλάρωσης των νέων της πόλης των Γιαννιτσών. Αυλές γεμάτες παιδιά, χρώματα, φωνές αλλά και ενέργεια που εκπέμπεται από τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται καθημερινά.
Την ίδια στιγμή όμως γεννάται εκτός από τη διαπίστωση και μια βασική ανάγκη για την τοπική κοινωνία και ειδικότερα για τα παιδιά, τους νέους και τις νέες. Η ανάγκη δημιουργίας και οργάνωσης νέων κοινόχρηστων χώρων όπου θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να παίξουν, να αθληθούν, να κάνουν τον περίπατό τους, να συζητήσουν και να περάσουν την ώρα τους με ότι άλλο μπορεί να τους απομακρύνει από μια βαρετή καθημερινότητα.....
Οι νέοι και οι νέες περισσότερο από κάθε άλλον χρειάζονται διεξόδους σε θετικές δραστηριότητες. Θέλουν να νιώσουν δυνατοί και ελεύθεροι να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί μακριά από τα δεσμά μιας κλισέ διασκέδασης που περιορίζεται σε ένα καφέ η ένα βραδινό μπαράκι.
Ποιος δεν νοιώθει χαρά και ικανοποίηση βλέποντας αυτή την περίοδο όπου τα σχολεία παραμένον κλειστά, οι αυλές τους να είναι γεμάτες από παιδιά κάθε ηλικίας, που δίνουν ζωή ακόμη και στα καυτά από τον ήλιο κτίρια.
Είναι γνωστό ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης τις περασμένες δεκαετίες δεν επέτρεψε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών να αναπτυχθούν ανάλογοι χώροι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Ωστόσο η δημιουργία αντίστοιχων χώρων περιμετρικά σίγουρα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Πιο καθαρό παράδειγμα από αυτό του Πλατανότοπου νομίζω ότι δεν υπάρχει. Εκατοντάδες δημότες κάθε ηλικίας καθημερινά περνούν τα απογεύματα τους εκεί αναζητώντας τη δροσιά, τη καλή παρέα, την ασφάλεια στο παιχνίδι, την άθληση και την ψυχαγωγία.
Θεωρώ ότι παρεμβάσεις αυτής της έκτασης χωρίς μεγάλη δυσκολία και κόστος θα μπορούσαν να γίνουν στα κενά στρατόπεδα της πόλης, για τα οποία υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια παραχώρησης στο δήμο Πέλλας, η οποία ωστόσο σκοντάφτει σε προβλήματα δευτερεύοντα που πρέπει να ξεπεραστούν. Τον τρόπο και τα μέσα θα τα βρουν ελπίζω οι αρμόδιοι που έχουν και την ευθύνη της μετέπειτα αξιοποίησής τους. Ήδη το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί από φορείς της πόλης ενώ υπάρχει και ως πρόταση στα προεκλογικά προγράμματα όλων των Συνδυασμών που διεκδίκησαν την ψήφος μας, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη δυναμική στη διεκδίκηση αλλά και την υλοποίηση.
Ακόμη κι αν αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα το σύνθημα πρέπει να είναι ένα. Δύο μπασκέτες, δέκα παγκάκια και λίγο πράσινο αρκεί για να δώσουμε ζωή στην πόλη. Γιατί τα παιδιά και οι νέοι, μας δίνουν το πιο δυνατό στίγμα της.
5 σχόλια:
Αγαπητέ φίλε ¨θοδωρε, την πρόταση αυτή την είχε κάνει πριν πολλά χρόνια ο Πλιόγκας, αλλά τότε ο πολιτικό σου προισταμενος ο φίλος μας ο Νίκος την είχε απορρίψει.Αλλά μάλλον τα ξέχασες γρήγορα αυτά...
το μεγαλο προβλημα ειναι στο δευτερο δημοτικο σχολειο οπου ο κυριος βαλ, διωχνει τα παιδια απο το σχολειο γιατι τον ενοχλουν .
Οι χώροι των σχολείων πρέπει αύριο κιόλας να ανοιχθούν για τα παιδιά. Οι ανοικτές πόρτες προσφέρουν ασφάλεια και όχι οι κλειδωμένες που αναγκάζουν απλά να τις σκαρφαλώνουν με κίνδυνο. (υπάρχει εντολή παλαιότερη του υπουργείου που εσκεμμένα αποκρύνεται) Ας τελειώνουμε αυτό με τις ευθήνοφοβίες των Διευθντων. Μπορεί ο Δήμαρχος να ζητήσει από τις υπαλλήλους του καθαρίστιες των σχολικών μονάδων που απολαμβάνουν τις βασιλικότερες σχολικές διακοπές να ανοίγουν και να κλείνουν τις πόρτες τουλάχιστον κατα την περίοδο των διακοπών (υπάρχει εγκύκλιος προσφατη που ο Δήμαρχος κατα την περίοδο των διακοπών μπορεί να τις χρησιμοποιεί σε παρεμφερή καθήκοντα αλλά που να τα βάλεις με τις καθαρίστριες Γρηγόρη).
ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ! ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ! ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΤΙΣ ΑΔΙΚΕΙΣ!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο "ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ¨ΠΛΙΟΓΚΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΑ ΛΟΓΙΔΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΠΕΛΥΕ; ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΚΟΥ; ΤΟΥΜΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ Ε;
Δεν ειναι υπευθηνες οι καθαρίστριες για την φύλαξη του σχολείου να ανοίγουν και να κλείνουν την πόρτα είπαμε, και μιλάμε για 80 μόνιμες στο Δήμο Πέλλας που οι 50 απολαμβάνουν πλήρους μισθού και επιδομάτων αλλά ο δήμος πρέπει το χρόνο που αυτές κάθονται (καλοκαίρι) να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν το δημόσιο υπάλληλο οι καθαρίστριες είναι καλομαθημένοι ψηφοφόροι. Ας δώσουν τα κλειδιά τελικά στο σύλλογο γονέων ή στο σύλλογο εισαγγελέων.
Δημοσίευση σχολίου