Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από την νεοσύστατη παιδική ομάδα της «Έκφρασης»

Ανοίγει η αυλαία της παιδικής σκηνής του Θεατρικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Αλμωπίας «Έκφραση» με τους "Βάτραχους" του Αριστοφάνη.
Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 8:00 το βράδυ στο Δασάκι «Τα φώτα ανάβουν, η μουσική αρχίζει και η σκηνή πλημμυρίζει με παιδιά που κατεβαίνουν από ψηλά, από τα διαζώματα του ανοιχτού θεάτρου. Και τα παιδιά, παίζουν θέατρο, τραγουδούν, χορεύουν και δημιουργούν μοναδικούς ήχους. Ήχους αρχέγονους… τελετουργικούς. Βατράχια βατράχια παντού. Κάτω πάνω, πάνω κάτω. Μέσα στην ομίχλη της λίμνης το σκοτάδι πέφτει. Μια φωνή ακούγεται…Να και ο χάααααρος !!! Αρχίζει η σκηνική αναπαράσταση της ζωής στον Κάτω Κόσμο.....
Έναν κόσμο που μοιάζει πιο φωτεινός και πιο αστείος από την πραγματική ζωή. Η παιδική ομάδα της έκφρασης σας προσκαλεί σε ένα γλέντι όπου… οι νεκροί είναι πιο ζωντανοί από τους ζωντανούς κι ο Άδης πιο φωτεινός από τον κόσμο της επιφάνειας.»
Η ομάδα των μικρών "ηθοποιών" της έκφρασης απαρτίζεται από παιδιά της στ' τάξης Δημοτικού από όλα τα δημοτικά σχολεία της Αριδαίας.
Η Ιστορία έχει ώς εξής:
Ο Διόνυσος, θεός του θεάτρου, απογοητευμένος από την κατάσταση του θεάτρου στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, αδυνατώντας να βρει στους θεατρικούς συγγραφείς, «ποιητές» του πάνω κόσμου, αυτόν που θα μπορούσε άξια να καθοδηγήσει την αγαπημένη του πόλη μακριά από την καταστροφή, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη για να φέρει πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Στην πορεία του ταξιδιού, η μεταμφίεση του Διονύσου σε Ηρακλή αποδεικνύεται απροσδόκητα ασύμφορη. Το πέρασμα του Ηρακλή από τον Άδη έχει αφήσει τραυματικές εντυπώσεις στους περισσότερους ενοίκους του, που τον θυμούνται με οργή σαν κλέφτη και απατεώνα. Θέλοντας να αποφύγει την εκδίκησή τους, ο πανικοβλημένος Διόνυσος αρχίζει ένα παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων με τον δούλο του Ξανθία, το οποίο όμως φέρνει διαρκώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ο θεός επιδιώκει. Ο αγώνας για την ανάδειξη του καλύτερου, αρχίζει…
Ποιος θα βγει νικητής; Τα κωμικά ευρήματα και τα φαρσικά επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο και μέσα από την πικρή σατιρική διάθεση του Αριστοφάνη, έρχεται στο φως η πάντα σύγχρονη διάσταση του έργου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: