Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ποταμοβραχιονες της Έδεσσας: Έργο ανάπλασης η έργο του παραλόγου;

Πολίτες της Έδεσσας καταγγέλουν
Με μπουλντόζες και φορτηγά να εισβάλουν στα πάρκα του «Κιουπρί» και των «Μικρών Καταρακτών» δόθηκε πριν από δυο βδομάδες η πρεμιέρα του έργου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ανάδειξη δικτύου ποταμοβραχιόνων της πόλης της Έδεσσας ως ζωντανό στοιχείο της καθημερινότητάς της».
Το φαραωνικής σύλληψης έργο του πρώην Δήμαρχου Έδεσσας Γάννη Σόντρα αλλά και του σημερινού, Δημήτρη Γιάννου, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης χρηματοδοτούμενο κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από Εθνικούς πόρους, με προϋπολογισμό 8.500.000€....
 Τη στιγμή που η χώρα βιώνει την λεηλασία των χαμηλών εισοδημάτων και την απειλή της χρεοκοπίας είναι πρόκληση να σπαταλούνε τόσα χρήματα για ένα άχρηστο στην ουσία έργο, με εξαίρεση κάποια έργα υποδομής (όπως, αποχετευτικά, αρδευτικά) και μικρής κλίμακας πεζοδρομήσεις.
Το άπλετο τσιμέντο που θα χυθεί και οι δεκάδες νέες τσιμεντογέφυρες και εξέδρες που θα σκεπάσουν τα ποτάμια αλλοιώνοντας το φυσιογραφικό τους χαρακτήρα , δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το αισθητικό αποτέλεσμα. Πως άλλωστε θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν τόσα χρήματα;
Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο του προϋπολογισμού του έργου το 20% αφορά έργα οδοποιίας, το 50% οικοδομικά έργα ,το 21%, ηλεκτρομηχανολογικά έργα, το 3,7% αποχετευτικά , το 0,4% την ύδρευση και μόλις το 5,4% εργασίες πρασίνου.
(Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ με αριθμ.πρωτ. 17693 της 23-11-2010)

Τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή που στηρίζεται στο δόγμα «γκρεμίζουμε για να ξαναχτίσουμε»;
Ποιο τελικά είναι το κέρδος και για ποιόν, ακόμα κι αν αποδεχτούμε τη σαθρή επιχειρηματολογία για τα κάποια μεροκάματα που θα κάνουν ελάχιστοι εργαζόμενοι για ένα μικρό χρονικό διάστημα και πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας;
Τα πλακάκια του πεζόδρομου στο Κιουπρί αλλά και αυτά του πάρκου των «Μικρών Καταρακτών» ,που ξηλώθηκαν παρ΄ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση για να αντικατασταθούν με καινούργια, αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του παραλογισμού και της σπατάλης αυτού του έργου.
Δεν έλειψαν βέβαια και τα παρατράγουδα κακοποίησης της υπάρχουσας βλάστησης στο Κιουπρί όπου δε δίστασαν να ακρωτηριάσουν, εκτός των άλλων, ακόμη και υγιέστατα κλαδιά αιωνόβιων πλατανιών και άλλων δένδρων γιατί απλά εμπόδιζαν τις κινήσεις των μηχανοκίνητων επιδρομέων.
«Πολίτες για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!
ΤΩΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ....

Ανώνυμος είπε...

Τα λεφτά είναι από εγκεκριμένα προγράμματα της Ε.Ε. Αν δεν χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο έργο χάνονται και δεν μεταφέρονται σε άλλα έργα. Αντί να λέτε και ευχαριστώ που κάτι πάει να γίνει στην πόλη σας γκρινιάζεται. Με κάτι τέτοια βλέπουμε μηδενικές αποροφήσεις των Ευρωπαίκών προγραμμάτων. Ελληνοφρένεια σε όλο της το μεγαλείο. Από τη μία γκρινιάζουμε γιατί δεν γίνεται τίποτα και από την άλλη γκρινιάζουμε γιατί ατά που γίνονται δεν μας αρέσουν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας ενδιαφέρει το πώς θα "απορροφηθούν" τα χρήματα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στις τσέπες των φίλων σας, μας ενδιαφέρουν οι συνθήκες ζωής στην πόλη που ζούμε, που χάρις στις αρπαχτές σας είναι πλέον αποκαρδιωτικές. Αυτά από έναν 25χρονο Εδεσσαίο που σκέφτεται σοβαρά να αφήσει την πόλη κι ένας απ' τους κύριους λόγους είναι η καταστροφή των ζωντανών αναμνήσεων της παιδικής μου ηλικίας (τα γεφυράκια, τα πάρκα, οι δημόσιοι χώροι) προς τέρψιν του τσιμέντου. Δεν γκρινιάζει κανείς "γιατί δε γίνεται τίποτα" γενικά κι αόριστα, διαμαρτυρόμαστε ως ενεργοί πολίτες κι όχι λοβοτομημένοι υπήκοοι λαμογιών που μασουλάνε δημόσιο χρήμα για όσα μας αφορούν κι όσα θέλουμε: ανοιχτούς δημόσιους χώρους πρασίνου, σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την αισθητική και τα υλικά του. Όχι άλλο τσιμέντο, όχι άλλες μίζες.