Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Μήνυμα του Δασάρχη Αριδαίας
«Η κληροδότηση υγιών και βιοποικιλόμορφων δασών στις μελλοντικές γενιές, η θετική συνεισφορά τους στο περιβάλλον, η προστασία των εδαφών και των υδάτινων πόρων, η προστασία του πληθυσμού και των υποδομών από τους φυσικούς κινδύνους, η δημιουργία εισοδήματος και απασχόλησης, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και η προσφορά αναψυχής και πολιτιστικών αξιών σε όλους τους ανθρώπους, είναι χαρακτηριστικά που είναι συνδεδεμένα με τα δάση, πάνω στα οποία, επί σειρά γενεών η κοινωνία έχτισε και συνεχίζει να χτίζει αξίες για το παρόν και το μέλλον»
Η παραπάνω περικοπή....
από τη διακήρυξη της τρίτης Υπουργικής Διάσκεψης για την προστασία των δασών στην Ευρώπη, δείχνει κατά τρόπο απλό, σαφή και επιγραμματικό την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής δασοπονίας.
Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία του Δάσους καθιέρωσε την 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας για το βόρειο ημισφαίριο, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
Σήμερα, υπό την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, το μήνυμα για την προστασία των δασών είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα δάση υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, αντισταθμίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο δέχονται συνεχή υποβάθμιση από ανθρωπογενή αίτια.
Το δασικό οικοσύστημα της χώρας μας αποτελεί ένα μεγάλο θησαυρό όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη δασικής βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Μόνο η Ισπανία θα μπορούσε να συγκριθεί σε κάποιο βαθμό με την Ελλάδα.
Στην Αλμωπία το δασικό οικοσύστημα είναι ένα από τα σπουδαιότερα της χώρας και της Ευρώπης. Η περιοχή μας αποτελεί έναν πανέμορφο και καταπράσινο τόπο περικυκλωμένο από την οροσειρά του Βόρα και τα βουνά Πίνοβο , Τζένα και Πάικο, με υψόμετρα που κυμαίνονται από 120 μέχρι 2.524 μέτρα, και συγκροτούν το ορεινό τόξο Αλμωπίας. Έναν τόπο πλούσιο σε δάση, που αποτελεί ένα σπουδαίο οικότοπο μεγάλης αισθητικής και προστατευτικής αξίας, που επίσης περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000 και χαρακτηρίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας για τα πουλιά, με δύο μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής και με μοναδικά για την χώρα μας δάση όπως το Παρθένο Δάσος Πευκωτού, το δάσος Πενταβέλονης Πεύκης, το Μαύρο Δάσος Όρμας , η Καλή Πεδιάδα Λουτρακίου.
Εκτός της οικολογικής και αισθητικής αξίας, τα δάση της Αλμωπίας είναι από τα πλέον παραγωγικά της χώρας και έχουν έντονη παρουσία και συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Στα δάση της Αλμωπίας εργάζονται πάνω από 1000 υλοτόμοι με κύριο και συμπληρωματικό οικογενειακό εισόδημα από την παραγωγή πρωτογενούς ξυλείας ενώ συντηρούνται και 50 βιοτεχνίες επεξεργασίας ξυλείας.
Τα δάση αυτά έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη και ήπια αξιοποίηση πάντα βέβαια με την δέσμευση της προστασίας τους και της αρχής της αειφορίας. Και στην περίπτωση αυτή, η ενεργός συμμετοχή όλων όσων έχουν λόγους να ενδιαφέρονται, κρίνεται ως απαραίτητη.
Ο Δασάρχης Αριδαίας
Νικόλαος Μεντής (Δασολόγος)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: