Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα στα Γιαννιτσά για τις «Επιπτώσεις των Μεταλλείων Χρυσού»

Με την παρουσία εκπροσώπων του δήμου Πέλλας, της Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, των ορειβατικών και κυνηγετικών συλλόγων καθώς επίσης και άλλων φορέων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Γιαννιτσών, η ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις μεταλλευτικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο όρος Πάικο, αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή του Μετώπου Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία στο Πάικο – Κρούσια, με εισηγητές: τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σαράντη Δημητριάδη,.....
 τον μηχανικό μεταλλείων - μεταλλουργό λέκτορα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Τριανταφυλλίδη και τον πολιτικό μηχανικό Τόλη Παπαγεωργίου (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων).
Ο ομιλητές για δύο περίπου ώρες παρέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από το χώρο των εξορυκτικών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους μια μεταλλευτική δραστηριότητα ανοιχτού τύπου, δημιουργεί αναπόφευκτα μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία, στις υπάρχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες και στην κοινωνική συνοχή ενός τόπου. Τονίστηκε ότι δεν προβλέπεται κανένα ανταποδοτικό όφελος για την τοπική κοινωνία και το όφελος για τη χώρα μας, από το μίσθωμα που θα πρέπει να καταβάλλει η μεταλλευτική εταιρεία στο κράτος, είναι μηδαμινό.
Όπως τόνισαν «οι καταστροφές που θα προξενηθούν στο περιβάλλον από μία μεταλλευτική δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού και χαλκού θα είναι αποκαλυπτικές και μη αναστρέψιμες».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές Γυμνασίου των Γιαννιτσών παρουσίασαν στο κοινό βιντεάκι δικής τους παραγωγής, ενάντια στις εξορυκτικές μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξέφρασαν τις δικές τους σκέψεις για το καυτό αυτό θέμα.
Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν προβληματισμένοι από την εκδήλωση, λαμβάνοντας το μήνυμα πως οφείλουμε να προστατέψουμε με κάθε μέσον και να διαφυλάξουμε για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές τα βουνά μας και στην προκειμένη περίπτωση το Πάικο.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές ο αγώνας ενάντια στις εξορυκτικές μεταλλευτικές δραστηριότητες είναι ζήτημα ζωής και γι' αυτό πρέπει να συμπαρασταθούμε όλοι μας στον κοινό αγώνα κατά των μεταλλείων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: