Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Γεύσεις της Πέλλας» για χειρός τοπικών μαγείρων

Ο Ηλίας Μαμαλάκης αξιολόγησε την τοπική κουζίνα σε εκδήλωση στο Οινοποιείο του Θωμά Λίγα
Στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλα τα οινοποιεία της χώρας που παραμένουν ανοιχτά για ένα τριήμερο και φέρουν τον τίτλο «Ανοιχτές πόρτες» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι εκδήλωση παρουσίασης γεύσεων κρασιού και τοπικής κουζίνας στο Οινοποιείο «Κτήμα Λίγας» στα Γιαννιτσά, το οποίο είναι ενταγμένο στους Δρόμους του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το δήμο Πέλλας είχε στόχο μέσα από τη Δράση «Η Πέλλα της Γεύσης» να αναδείξει την τοπική κουζίνα, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει το τοπικό κρασί με το οποίο δημιουργούν ένα συνδυασμό γεύσεων και μυρωδιών χαρακτηριστικών της περιοχής. Στο φιλόξενο χώρο του Οινοποιείου ο οικοδεσπότης Θωμάς Λίγας στο χαιρετισμό του....
 έκανε μια αναφορά στην πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοποιών Ελλάδος που μέσα από την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα οινοποιεία της χώρας επιχειρεί να τους φέρει πιο κοντά στους αμπελώνες, στο κρασί, στην ιστορία του και στις γεύσεις του, ενώ ευχαρίστησε το δήμο Πέλλας για την πρωτοβουλία αυτή που στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής κουζίνας. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος σημείωσε νε νόημα ότι η προσπάθεια εκμοντερνισμού αλλοιώνει την πραγματική εικόνα και την πολιτιστική μας κουλτούρα και χαρακτήρισε παράγοντα πολιτισμού και συνέχισης της τοπικής παράδοσης την ανάδειξη των τοπικών γεύσεων, ενώ ευχαρίστησε τους εστιάτορες της πόλης που προσφέρθηκαν να παρουσιάσουν δείγματα της τοπικής κουζίνας. Ειδική αναφορά έκανε στον Τάσο Κοσμά γνωστό παλαίμαχο εστιάτορα της πόλης τον οποίο και ευχαρίστησε για την συνεισφορά του και τις γνώσεις του στην γευστική προετοιμασία της εκδήλωσης. Ακολούθησε η εισήγηση της αρχαιολόγου Αναστασίας Χρυσοτόμου για την διατροφή των κατοίκων της περιοχής στην αρχαιότητα. Στο ξεκίνημα της ομιλίας της σημείωσε ότι χρειάζεται έμπνευση από τις αξίες του παρελθόντος για να βαδίσουμε στο παρόν. Κατά την παρουσίαση της σχετικής επιστημονικής έρευνας αναφέρθηκε στις πρώτε ύλες που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για την παραγωγή φαγητού καθώς και τα είδη διατροφής τους. Όπως ανέφερε σημαντικές πηγές για τον τρόπο που οι αρχαίοι αντιμετώπιζαν το φαγητό και την αίσθηση της γεύσης αποτελούν τα «Συμπόσια» που περιγράφονται στα ομώνυμα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εμπιστεύονται την τοπική κουζίνα και να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της. Στη συνέχεια ο δημοφιλής καλεσμένος της εκδήλωσης Ηλίας Μαμαλάκης έκανε μια σύντομη εισήγηση ξεκινώντας με ευχές για τη γιορτή της Μητέρας ενώ δήλωσε ότι ένας από τους λόγους που τον έκαναν να αποδεχτεί την πρόκληση ήταν συναισθηματικός αφού η τελευταία φορά που επισκέφθηκε τα Γιαννιτσά ήταν το 1979. Με την ευκαιρία της Γιορτής των Οινοποιών αναφέρθηκε και στην τέχνη των γεύσεων, αφού όπως είπε, πάντα ένα καλό φαγητό συνοδεύεται από ένα ποτήρι καλό κρασί. Τόνισε ότι η σημασία των τοπικών γεύσεων χαρακτηρίζει μια κοινωνία ολόκληρη όπως αυτή της Μακεδονίας που συνδέει μέσα από τις γεύσεις τους λαούς των Βαλκανίων. Όπως ανέφερε «το φαγητό και το κρασί είναι συντελεστές για να περάσει κάποιος καλά…» ενώ συμπλήρωσε ότι η σπουδαιότερη λαϊκή έκφραση είναι το τραγούδι, ο χορός και το φαγητό που αποτελούν ένα τρίπτυχο λαϊκής αξίας. Κλείνοντας την παρέμβασή του έκανε και μια αναπτυξιακή πρόταση λέγοντας πώς ο δήμος σε συνεργασία με έναν φορέα της πόλης μπορεί να συγκεντρώσει συνταγές από φαγητά που φτιάχνονται στην περιοχή και να τις καταχωρήσει σε μια βάση δεδομένων που θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό μέσω διαδικτύου, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν τι να δοκιμάσουν και πού στο πέρασμά τους από τα Γιαννιτσά, αφού όπως σημείωσε δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν την τοπική κουζίνα στις περιηγήσεις τους στην Ελλάδα. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν φαγητά που ετοίμασαν πέντε εστιατόρια – ταβέρνες της πόλης πίνοντας ένα ποτήρι κρασί που διέθεσε ο οικοδεσπότης και παραγωγός κρασιού Θωμάς Λίγας. Συγκεκριμένα: Η ταβέρνα «Βάγγος» προσέφερε - Γριβάδι στο φούρνο. Το εστιατόριο «Γαρδένια» προσέφερε - Τουρλού στο φούρνο. Η ταβέρνα «Λευθέρης» προσέφερε – Σαλιγκάρια με πληγούρι. Η ταβέρνα «Λωξάνδρα» προσέφερε – Μαντί Θρακιώτικο και Αρνάκι στο φούρνο. Το εστιατόριο «Φιλλίππειο» προσέφερε – Μελιτζάνες κουλουπένιες και γαλατόπιτα. Η βιομηχανία αλλαντικών «Μακάλ» προσέφερε μπουκιές με καπνιστό χοιρινό και άλλες γεύσεις. Σίγουρα εκδηλώσεις σαν και αυτή αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας μέσα από συντονισμένες πρωτοβουλίες αλά και μέσα από τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών, που την Κυριακή το μεσημέρι κατέκλυσε τον αύλειο χώρο του Οινοποιείου του Θωμά Λίγα

Δεν υπάρχουν σχόλια: