Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Η θέση της παράταξης "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια" για τον Οικονομικό Απολογισμό 2015 της ΠΚΜ

 Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες,  για την ψήφιση του Απολογισμού οικονομικού έτους 2015 ο ειδικός αγορητής Γιάννης Ανδρίτσος υπογράμμισε ότι ο σημερινός  Απολογισμός αποκαλύπτει τις πτυχές εκτέλεσης του προϋπολογισμού και καταδεικνύει το εάν και κατά πόσο καλύφθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν με τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έτους. Συγκεκριμένα ανάφερε τα εξής:
Ως γνωστόν, ο απολογισμός ενός οικονομικού έτους αποκαλύπτει τις πτυχές εκτέλεσης του προϋπολογισμού και καταδεικνύει το εάν και κατά πόσο καλύφτηκαν οι στόχοι που τέθηκαν με τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έτους.....

Η υπηρεσιακή εισήγηση είναι αποθετήριο αριθμών οι οποίοι σαφώς δείχνουν κατά απόλυτο τρόπο την οικονομική κατάσταση. Πλην όμως, δεν υπάρχει πολιτική εισήγηση, μία εισήγηση που θα έδινε πνοή και λαλιά στους αριθμούς, που θα εξηγούσε τυχόν αυτά που κρύβονται πίσω από αυτούς.
Το λέμε συνέχεια, το είπαμε και στην συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2017. Φέρτε μας  και συγκριτικά στοιχεία. Τι φοβάστε; Την αποκάλυψη μιας πτωτικής πορείας; Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στην στήλη με το πλεόνασμα ή το έλλειμμα έτους 2015 να βλέπαμε και το αντίστοιχο του έτους 2014. Ακόμα πιο χρήσιμο θα ήταν να μπορούσατε να μας αιτιολογήσετε πολιτικά τις όποιες αποκλίσεις. Με άλλα λόγια που ήμασταν και που πάμε ή μάλλον που μας πάτε.
Επί της ουσίας. Δημιουργείται το ερώτημα γιατί άλλες περιφερειακές ενότητες παρουσιάζουν έλλειμμα και άλλες πλεόνασμα; Δηλαδή άλλες τρέχουν περισσότερο και άλλες λιγότερο; Ενιαίος σχεδιασμός υπάρχει. Αποδίδονται ως πρέπει τα έσοδα στις ενότητες;  
Το σημαντικότερο όμως από αυτά που μπορεί κανείς να διαβάσει από τους αριθμούς, μιας και εσείς δεν μας το λέτε, είναι το μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, δηλαδή το πραγματικό χρήμα που διαθέτει η περιφέρειά μας. Αυτό δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει:
1.Ή ότι υπάρχουν πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές
2.Ή ότι υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των εσόδων μας το οποίο είναι συνέπεια κακού σχεδιασμού.
Και στις δύο περιπτώσεις φέρετε τεράστια ευθύνη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσετε το σώμα εάν εξακολουθεί να συντρέχει ο κίνδυνος του περσινού καλοκαιριού όπου η κεντρική κυβέρνηση αναζητούσε να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των λοιπών φορέων. Αν ναι, ποιες είναι οι ενέργειές σας για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, όταν αύριο θα βγει στην διαύγεια η ψηφισμένη απόφαση του περιφερειακού μας συμβουλίου με το μαμούθ για τις μέρες μας ποσό του ταμειακού διαθεσίμου ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: