Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Οι θέσεις της Δημοτικής παράταξης "Πέλλα_ Δήμος για όλους" για τον Προϋπολογισμό, το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Πέλλας και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

Τις θέσεις της Δημοτικής παράταξης "Πέλλα_Δήμος για όλους" όπως αυτές εκφράστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Πέλλας, παρουσιάζει μέσα από μακροσκελή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Στάθης Καστερίδης. Συγκεκριμένα αναφέρεται στον Προϋπολογισμό Οικονομικούς έτους 2016, στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Πέλλας.
Αναλυτικά οι θέσεις της Δημοτικής Παράταξης "Πέλλα_ Δήμος για όλους" έχουν ως εξής:
- Προϋπολογισμός 2016 Δήμου Πέλλας 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι Δήμοι οικονομικά περνούν δύσκολες στιγμές αφού έχουν μειωθεί δραστικά ....
οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχει άλλοθι στους ΟΤΑ να μην συντάσσουν έναν ρεαλιστικό και διεκδικητικό προϋπολογισμό.
Για τον προϋπολογισμό του Δήμου Πέλλας δηλώνουμε ότι θα ψηφίσουμε όλες τις ανελαστικές δαπάνες, όλες τις χρηματοδοτήσεις από προγράμματα για τις εκτελέσεις έργων όπως πράξαμε και στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να συζητήσουμε για κάθε εγγραφή και για κάθε περίπτωση αλλά δηλώνουμε την επιφύλαξή μας :
Όσον αφορά τα έσοδα Π.Ο.Ε. Βλέπουμε ότι τα εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη προϋπολογίζεται ποσό 6.746.719 € για το 2017. Εκτιμούμε ότι δεν θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 2017 ούτε τα μισά. Έτσι θεωρούμε μη ρεαλιστικό το στόχο είσπραξης – εκτίμησης των ΠΟΕ και επομένως και τον προϋπολογισμό στο σκέλος αυτό. Θα θέλαμε όμως, να μας ενημερώσει η κα. Αντιδήμαρχος Οικονομικών με ποιον τρόπο θα εισπραχθούν αφού οι μέχρι σήμερα μέθοδοι δεν αποδίδουν. Επίσης, να μας ενημερώσει εάν υπάρχει περίπτωση εντός του 2017 να αποδοθούν στην ΔΗΚΕΠΑΠ και στην ΔΕΥΑΠ τα ποσά που τους οφείλουμε ως Δήμος για την ένστασή του και το εταιρικό τους κεφάλαιο που ψηφίστηκε το 2011.
Επίσης, θέλουμε να καταγραφεί η εξής πρότασή μας στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου :
Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει κάθε είδους φορολογία στους ΟΤΑ:
 - ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φορολογία εισοδήματος, τουλάχιστον να πληρώνουμε μόνο για τα εισπραχθέντα και όχι για τα βεβαιωθέντα, φορολόγηση τόκων.
- Να αποδώσει όλα τα θεσμοθετημένα οφειλόμενα στους ΟΤΑ.
- Να ψηφίσει Νόμο με λιγότερους περιορισμούς, ελαστικότερο για την εκμετάλλευση της Ακίνητης Περιουσίας των Δήμων.
Και καταλήγουμε ως προς τον προϋπολογισμό, ναι στις ανελαστικές δαπάνες, ναι στα χρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις, όχι στα έργα που θα εκτελεστούν από ιδίους πόρους όπως προτάξατε στο τεχνικό πρόγραμμα και με επιφύλαξη για τους ΠΟΕ ως μη ρεαλιστικό στόχο όπως αναλυτικά σας αναφέραμε.

- Ψήφισμα για τον προαστιακό σιδηρόδρομο Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών- Εδέσσης – Αλμωπίας.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος για την προαστική σύνδεση του Νομού Πέλλας από Θεσσαλονίκη – Αλμωπία μέσω Γιαννιτσών.
Η παράταξή μας είναι κατ' αρχήν θετική στην πρόταση του ψηφίσματος, ωστόσο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο διεξοδικά, να μελετήσουμε το ψήφισμα και να καταθέσουμε ένα κοινώς αποδεκτό από τους φορείς και τον Δήμο Πέλλας, γι' αυτό ζητάμε λίγο χρόνο έτσι ώστε να υποβάλλουμε επί του σχεδίου ψηφίσματος τις προτάσεις μας. Υπόψη ότι η προαστική σύνδεση απασχολεί τους κατοίκους του Νομού εδώ και 15 χρόνια περίπου. Πολλοί εκ των πολιτικών του Νομού, κατά καιρούς, έδιναν ειδήσεις και δελτία τύπου ότι θα γίνει και ότι είναι θέμα χρόνου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το θέμα αυτό το έθεσα, ως νομαρχιακός σύμβουλος την περίοδο 2003-2006 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πέλλας, έγινε κάποια προσπάθεια αλλά από εκεί και πέρα έμεινε στις καλένδες.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να δούμε το θέμα πιο συντονισμένα και σε κοινή συνεδρίαση με τους φορείς του τόπου, βουλευτές, υπουργούς και εκπροσώπους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για το θέμα αυτό γιατί από μόνο του ένα ψήφισμα δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι βέβαια ένα βήμα και αυτό.

- Τεχνικό Πρόγραμμα δήμου Πέλλας

Είναι γεγονός ότι η πρώτη Καλλικρατική περίοδος 2011-31.8.2014 και ιδιαίτερα τα πρώτα δύο χρόνια ήταν χρόνια δύσκολα, αφού συνενώθηκαν 5 Δήμοι σε έναν, με όλα τα χαρακτηριστικά τους, δηλαδή με τις ατέλειες και με τις ελλείψεις, αλλά και με όποια πλεονεκτήματα είχαν. Τώρα μετά από 6 και πλέον χρόνια περιμέναμε να δούμε ένα τεχνικό πρόγραμμα διαφορετικό, με αναπτυξιακό χαρακτήρα όπως μάλιστα, είχε δηλώσει η σημερινή Δημοτική Αρχή που διοικεί το Δήμο Πέλλας. Βέβαια, υπάρχει η οικονομική δυσπραγία, κάτι το οποίο και αναγνωρίζουμε, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για ένα τεχνικό πρόγραμμα πιο ουσιαστικό, πιο αναπτυξιακό και πιο αναλογικό και ισόρροπο για όλη την επικράτεια του Δήμου Πέλλας. Απουσιάζει παντελώς ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας. Ο Δήμος θα έπρεπε να ερευνήσει τις δυνατότητες ένταξής του σε προγράμματα Ευρωπαϊκά, που υπάρχουν και τρέχουν με καινοτόμες δράσεις και έργα, όπως έχουν κάνει άλλοι Δήμοι της χώρας.
Εμείς ως παράταξη θα ψηφίσουμε όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, όπως πράξαμε και καθ' όλη την διάρκεια του έτους. Δεν θα ψηφίσουμε τα νέα έργα που δεν μας αντιπροσωπεύουν και επειδή δεν λήφθηκαν υπόψη οι αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων. Η επιλογή έγινε με τα κριτήρια της σημερινής διοίκησης. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά θα τα ψηφίσουμε, γιατί τα θεωρούμε απαραίτητα.
Επίσης, θέλω να αναφέρω πως πρέπει να λειτουργήσει το οστεοφυλάκιο στα Κοιμητήρια της Μητροπόλεως. Υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του πρώην Δήμου Γιαννιτσών και της ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης-Πέλλης και Αλμωπίας. Ο χώρος βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει νέο οστεοφυλάκιο στα νέα Κοιμητήρια της Αγίας Παρασκευής και σταδιακά να μεταφερθούν τα οστά από τα παλιά Κοιμητήρια της Αγίας Παρασκευής και ο χώρος αυτός να πάρει άλλη μορφή.
Όσον αφορά τις παιδικές χαρές θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα τις λειτουργήσουμε, καθώς και τα γυμναστήρια και τα γήπεδα του Δήμου έχουν ελλείψεις, και οι παρατάσεις που δίνονται από την πολιτεία δεν λύνουν το πρόβλημα.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι τα νέα έργα τα οποία θα ψηφίσουμε είναι τα εξής:

Κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης στα νεκροταφεία Μητροπόλεως και κατασκευή οστεοφυλακίου.
Οριζόντια σήμανση οδικού δικτύου Δήμου Πέλλας
Αποκατάσταση τεχνικού (Γέφυρα Δυτικού)
Κατασκευή γέφυρας στο δρόμο προς Χ.Υ.Τ.Α.
Κοιμητήρια Ραχώνας
Κατασκευή WC στο 11ο Νηπιαγωγείο στο σχολικό συγκρότημα στην οδό Στράντζη
 Ανακατασκευή του φράγματος Αγροσυκιάς
Αποπεράτωση αποδυτηρίων σταδίου Αραβυσσού
Κατασκευή τάφων στην ανατολική πλευρά στο Ο.Τ. 6 στα κοιμητήρια της Αγίας Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: