Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Τα Νοσοκομεία του Νομού βρίσκονται στα όρια ασφαλούς λειτουργίας

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών Νομού Πέλλας 
 Πριν από τέσσερα χρόνια, η  διακοπή της λειτουργίας ψυχιατρικής κλινικής λόγω ελλείψεως προσωπικού, της μοναδικής δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής στο νομό, είχε έρθει να προστεθεί στα υπόλοιπα χρόνια προβλήματα (διακοπή λειτουργίας αξονικού τομογράφου, ελλείψεις προσωπικού, υποχρηματοδότηση, ιδιωτικοποίηση τομέων, ελλείψεις φαρμάκων και αντιδραστηρίων, υποβάθμιση ποιότητας αναλώσιμων υλικών κλπ), και τη σταθερή πορεία υποβάθμισης του νοσοκομείου Γιαννιτσών, εικόνα που είναι βέβαια παρόμοια με την εικόνα εγκατάλειψης και των άλλων δημόσιων μονάδων υγείας της περιοχής, της χώρας γενικότερα. Μόνιμο θύμα οι υγειονομικοί και οι ασθενείς από τα λαϊκά στρώματα, που ισοπεδωμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορούν ....
ούτε στην αρρώστια να βρουν περίθαλψη και αποκούμπι. Από την άλλη μεριά, τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Υγεία στήνουν χορό εκατομμυρίων.

         Οι συγκυβερνήσεις, τόσο η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, όσο και όλες οι προηγούμενες, με πρόσχημα τις λεγόμενες «μνημονιακές υποχρεώσεις», προχωρούν σε αλλεπάλληλες περικοπές των κονδυλίων και κάνουν προσλήψεις κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, που δεν καλύπτουν πολλές φορές ούτε αυτές τις συνταξιοδοτήσεις και τις λοιπές αποχωρήσεις.

          Εδώ και καιρό, εξαιτίας της εντατικοποίησης και των χρόνιων προβλημάτων, αρκετά τμήματα στα νοσοκομεία του νομού βρίσκονται στα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων. Οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, οι λαϊκές οικογένειες βγάζουν ότι έχουν στο σφυρί για να δώσουν λύση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

          Η αγορά νέου αξονικού τομογράφου για το νοσοκομείο Γιαννιτσών έχει καταντήσει κακό ανέκδοτο. Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά απεικονιστικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής κυριολεκτικά θησαυρίζουν σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

          Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν ανεχόμαστε πιέσεις και απειλές και μάλιστα δήθεν στο όνομα του λαϊκού συμφέροντος. Δεν αποδεχόμαστε την κάλυψη μόνιμων και διαρκών αναγκών με μετακινήσεις και αποσπάσεις συναδέλφων από άλλες Μονάδες Υγείας, που στενάζουν και αυτές από τις ελλείψεις προσωπικού. Απορρίπτουμε το ιδεολόγημα της λεγόμενης «δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας» στην οποία αποδίδονται οι εγκληματικές περικοπές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ταξική -υπέρ της άρχουσας τάξης- κυβερνητική πολιτική, που υπηρετεί επί της ουσίας τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Υγεία.

          Η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των τμημάτων και των κλινικών των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ, απαιτεί πλήρη κρατική χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των βαθμίδων, προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και υψηλής ποιότητας υγειονομικού υλικού. Σημαίνει κατάργηση της μεγάλης επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Σημαίνει υγειονομικούς με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Σημαίνει μια άλλη πολιτική που θα έχει στο κέντρο τον εργαζόμενο και όχι τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

          Η νέα μείωση των κονδυλίων για την Υγεία όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό. Η περεταίρω επιδείνωση των προβλημάτων και η υποβάθμιση των όποιων παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στις δημόσιες δομές πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όσο οι υγειονομικοί και τα λαϊκά στρώματα δεν παίρνουν την υπόθεση της Υγείας στα χέρια τους.
          Μόνη διέξοδος είναι η συσπείρωση των υγειονομικών με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για δωρεάν, σύγχρονη και υψηλού επιπέδου Υγεία για όλο το λαό. Επόμενο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη σε Γιαννιτσά (Πλατεία ΕΠΟΝ 18:30),Έδεσσα (Μικροί Καταρράκτες 18:30) και σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: