Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Αναστάσιμη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Πέλλας και απονομή πτυχίων

 Την Κυριακή 6 Μαΐου (19.30 μ.μ.) πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης η καθιερωμένη για το τέλος του διδακτικού έτους Αναστάσιμη Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Στο πρώτο μέρος της Εκδήλωσης μαθητές από τα τμήματα Σχολής έψαλλαν αναστάσιμους ύμνους υπό την διεύθυνση των καθηγητών τους.
Την εκδήλωση άνοιξαν τα τμήματα της Αριδαίας με δύο χορούς μαθητών υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ. Απόστολου Χατζηγρηγορίου, Λαμπαδαρίου του Ι. Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας, ενώ ακολούθησαν δύο χοροί από τα τμήματα των Γιαννιτσών υπό ....
την διεύθυνση των καθηγητών κ. Κωνσταντίνου Κανδηλάκη, Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών και κ. Στεφάνου Καλλιωτάκη, Πρωτοψάλτου του Ι.Ναού Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών. Στη συνέχεια έψαλλαν οι χοροί των τμημάτων της Έδεσσας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Δήμου Παπατζαλάκη, και των τμημάτων Κρύας Βρύσης και Σκύδρας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή τους κ. Ιωάννη Εμμανουηλίδη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έψαλε ο μεγάλος Βυζαντινός Χορός της Σχολής, αποτελούμενος από Καθηγητές της Σχολής, ιεροψάλτες και προχωρημένους μαθητές όλων των τμημάτων υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Πρωτοψάλτου κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου. Παρουσιάστηκαν αναστάσιμοι ύμνοι σε συνδυασμό με θεολογικό και μουσικολογικό σχολιασμό από τον Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη (δρ.Θ.),Υπεύθυνο Τύπου της Ι. Μητροπόλεως και μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής της Σχολής.

Κατά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του επειδή για πρώτη φορά από την ίδρυση της Σχολής (2003) πραγματοποιήθηκε αυτή η εκδήλωση στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Αγίας Σκέπης. Για τον λόγο αυτόν κάλεσε τον Δήμαρχο Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου και τους βουλευτές του νομού και πρ. Υπουργούς κ. Γ. Καρασμάνη και κα Θ. Τζάκρη να απευθύνουν χαιρετισμό. Κατά την προσφώνησή τους συνεχάρησαν όλοι τον Σεβασμιώτατο και τους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ τόνισαν την μεγάλη αξία του ιεροψαλτικού έργου για όλον τον λαό, σε κάθε ναό της Μητροπόλεως, όπου τελούνται οι ιερές ακολουθίες. Ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη ομιλία του επαίνεσε την διοίκηση, τον Διευθυντή, τους καθηγητές και τους μαθητές της Σχολής για την άρτια παρουσίαση αλλά και για την επιτυχημένη λειτουργία της υπογραμμίζοντας την αυξημένη παρουσία μαθητών και μάλιστα νέων στην ηλικία. Εξήρε ακόμη την μεγάλη προσφορά του πρώτου Διευθυντή και χοράρχη της Σχολής, κ. Αντωνίου Πατρώνα, Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ. Εκκλησίας, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση. Τόνισε επίσης, ότι αποτέλεσμα του έργου της Σχολής αποτελεί το γεγονός, ότι τα ιερά αναλόγια καλύπτονται όχι μόνον αριθμητικά αλλά και ποιοτικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος απένειμε πτυχία και διπλώματα στους αποφοίτους της Σχολής (έτους 2017). Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι οι δύο διπλωματούχοι της Σχολής για το έτος 2017 εντάχθηκαν ήδη στο δυναμικό των καθηγητών της από το διδακτικό έτος 2017-18. Ο Ιεροδιάκονος Χερουβείμ Τσίνογλου διδάσκει στα τμήματα της Εδέσσης και ο κ. Χαράλαμπος Κοτίδης στα τμήματα του Ν. Μυλοτόπου Πέλλας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και μέλος της εφορευτικής επιτροπής της Σχολής, Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, κληρικοί από την Έδεσσα και όλη την Ιερά Μητρόπολη, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Χατζηβασιλείου ως εκπρόσωπος της 2ας Μεραρχίας, εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων της Έδεσσας, του Δήμου Γιαννιτσών και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: