Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδηλώσεις εθνικής μνήμης 14ης Σεπτέμβρη - γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

 Η  Π.Ε. Πέλλας, ο δήμος Έδεσσας και οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και Σωματεία, διοργανώνουν  την Κυριακή  16 Σεπτεμβρίου 2018, εκδηλώσεις Μνήμης στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συμπληρωματικές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και σύνδεσης με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018
Στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Πέλλας, δημόσιες υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ. πραγματοποίηση ομιλιών ...
και άλλων εκδηλώσεων μνήμης με μέριμνα των οικείων φορέων.
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρα 7:30 μμ, στην Πλατεία Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Σμύρνης (Α΄ Συνοικισμός Έδεσσας), 15η Μικρασιατική Βραδιά. «Η διάσωση των προσφύγων από τη Σμύρνη» (Asa Jennings, George Horton), «Σμύρνη, η αγαπημένη κοσμοπολίτισσα», θεατρική παράσταση σε συνεργασία με το «Εδεσσαϊκό Θέατρο».
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 
Ώρα 10.00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ και εκφώνηση ομιλίας για το ιστορικό της ημέρας από την Δρ. Ιωάννα Διαμαντή, Πρόεδρο Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα».
Ώρα 10.45 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Κατάθεση στεφανιών
Σιγή ενός λεπτού  και  Εθνικός ύμνος
Ώρα 12:00 μ.μ., στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου Έδεσσας. Ομιλίες:
«Η προσφυγική μνήμη σε πρώτο πρόσωπο», Θεοδόσιος Κυριακίδης, Διδάκτωρ Νεώτερης Ιστορίας και «Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τη σύγχρονη έρευνα», Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: