Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2020

Σχετικά με την παρουσία του Μητροπολίτη στον εορτασμό των Θεοφανείων στα Γιαννιτσά

  Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη η ενόχληση κάποιων γνωστών κύκλων, που δυστυχώς διαδραματίζουν ρόλο στα τοπικά δρώμενα στο νομό και κυρίως στην Έδεσσα και οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας στο εορτασμό των Θεοφανείων στα Γιαννιτσά. Τα κίνητρά τους είναι λίγο πολύ γνωστά εδώ και χρόνια και φροντίζουν να διατηρούν στο μυαλό τους μια τοπικιστική αντιπαράθεση που ευτυχώς δεν αφορά την κοινωνία στο  σύνολο της. Με αφορμή λοιπόν αυτή την δυσαρέσκεια που εκφράστηκε άκομψα η ιερά Μητρόπολις εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
  Για τον εορτασμό των Θεοφανείων στα Γιαννιτσά παρουσία του Μητροπολίτου
Η Ιερά Μητρόπολις με αφορμή την παρουσία του Ποιμενάρχου της στην πόλη των Γιαννιτσών για τον εορτασμό των Θεοφανείων επισημαίνει τα παρακάτω:
1. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ανήκει στην απόλυτη δικαιοδοσία του εκάστοτε Μητροπολίτου η απόφαση της παρουσίας του στις κατά τόπους.... 
ιερές ακολουθίες και τελετές σε όλη την Μητροπολιτική επαρχία. Κανένας εκκλησιαστικός, πολιτικός η άλλος παράγοντας δεν νομιμοποιείται να επεμβαίνει σε αυτό το ζήτημα, πολύ δε μάλλον να προβάλλει και απαίτηση, αφού πρόκειται για τομέα της ποιμαντικής ευθύνης του.
2. Κατά την παρούσα περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου ο Σεβασμιώτατος έχει λειτουργήσει στην πόλη της Εδέσσης την ημέρα των Χριστουγέννων (Ι.Ν. Κοιμ. της Θεοτόκου - π. Μητρόπολη), την Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν (Ι. Καθεδρικός Ν. Αγ. Σκέπης), την 1η του έτους (Ι.Κ.Ν. Αγ. Σκέπης), ενώ πρόκειται να λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος Εδέσσης την Κυριακή Προ των Φώτων (5/1). Είναι συνεπώς απολύτως δικαιολογημένη η μοναδική παρουσία του στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Μητροπόλεως, τα Γιαννιτσά, για την εορτή των Φώτων.
3. Οποιαδήποτε χρησιμοποίηση της τοπικής ιστορίας προκειμένου να κατοχυρωθούν τοπικιστικές μικρότητες με διχαστικές συνέπειες στο Σώμα της Εκκλησίας –και πιθανόν εκτός αυτού– αποτελεί πνευματική παρεκτροπή. Τέτοιες αντιλήψεις παρασύρουν τους ανθρώπους σε «κατάδυση» στο ολέθριο κοσμικό φρόνημα και εμποδίζουν την κοσμοσωτήρια «προς Θεόν άνοδο», στην οποία μας καλεί ο επιφανείς Χριστός.
Ευλογημένα άγια Θεοφάνεια!

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: