Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Ούτε σαν σκέψη…

Δήλωση του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού 
Κέντρου Έδεσσας Αλμωπίας 
   
 Ο Υπουργός Εργασίας έκανε κάποιες δηλώσειςστον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ όπου ανέφερε ότι ο εργαζόμενος μπορεί και με τον νόμο να εργαστεί σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή ένα 8ωρο σε έναν εργοδότη και ένα 8ωρο σε άλλον εργοδότη την ίδια μέρα αν το θελήσει. Παρόλο που προσπάθησαν να δώσουν κάποιες διευκρινίσεις οι σκέψεις αυτές από μόνες τους μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, σε άλλα χρόνια.
  Αυτή την στιγμή στην χώρα μας ισχύει και εφαρμόζεται το ΠΔ 88/1999 περί των ελάχιστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου ορίζεται .... ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ό εργαζόμενος.
Ωστόσο για να εργαστεί κάποιος δύο 8ωρα και να ξεκουραστεί άλλες 11 ώρες,                   η μέρα θα έπρεπε να έχει 27 ώρες και όλα αυτά την στιγμή που έχουμε μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στο χώρο εργασίας και λόγω ελλείψεως του απαιτούμενου προσωπικού για ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Με την σαρωτική ακρίβεια να γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά αφού οι πολυεθνικές πουλάνε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα ακριβότερα από ότι στο εξωτερικό και οι ελληνικές εταιρείες πουλάνε πιο ακριβά στην Ελλάδα από ότι στην Ευρώπη.
Σαν αποτέλεσμα ένας μισθός δεν φτάνει ούτε για το μισό του μήνα.
Το να μοιράσουν κάθε είδους Pass δεν λέει τίποτα, με τέτοιου είδους πρακτικές δεν μπορούν να αναχαιτίσουν ούτε την ακρίβεια ούτε την ανεργία.
Πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση φόρων και εξάλειψη της αισχροκέρδειας.
Οι εργαζόμενοι χρειάζονται σταθερούς μισθούς, σταθερή δουλειά, ασφαλείς χώρους εργασίας και επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως συλλογικές συμβάσεις και τριετίες.

Νικόλαος Γκοτζαμάνης
Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
Έδεσσας και Αλμωπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: