Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αυστηρά μέτρα για τις εκλογικές δαπάνες

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών επιφέρονται αλλαγές στη διαδικασία χρηματοδότησης των εκλογικών συνδυασμών από τρίτους καθώς και στα όρια των προεκλογικών τους δαπανών. Μάλιστα τυχόν υπέρβασή τους από τους υποψηφίους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έκπτωση από το αξίωμα τους. Προσοχή λοιπόν, γιατί τα λεφτά κάτω από το τραπέζι μας έχουν κάνει πολύ κακό σε αυτή τη χώρα..
Τα βασικότερα σημεία είναι τα παρακάτω:
-Η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών. 
-Καταργείται η αδιαφανής και αναχρονιστική διαδικασία άντλησης εσόδων από τη διάθεση «κουπονιών».
-Στις αναλυτικές καταστάσεις εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων μνημονεύονται, υποχρεωτικά, ως αποδεικτικά στοιχεία αυτών, τα αντίστοιχα τραπεζικά παραστατικά.
-Θεσπίζεται η υποχρέωση των συνδυασμών που είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες και σε δήμους άνω των 10.000 να αναρτούν σε κεντρική βάση δεδομένων που είναι εγκατεστημένη στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων τους, μνημονεύοντας τα αντίστοιχα παραστατικά. Στην ανωτέρω βάση δεδομένων θα έχει ελεύθερη πρόσβαση κάθε πολίτης.
-Οι κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή ελέγχου όπου προεδρεύει δικαστικός λειτουργός και είναι εκτελεστές, χωρίς την παρεμβολή οιουδήποτε άλλου οργάνου.
Καλό αγώνα παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: