Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη για τη στάση των κληρικών στις εκλογές

Με επιστολή του ο Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας συνιστά στους κληρικούς της παραπάνω Μητροπόλεως να διατηρήσουν μια ουδέτερη στάση στις προσεχείς εκλογές, να μην αναμειγνύονται στις πολιτικές συζητήσεις και να ασκήσουν απλά το εκλογικό τους δικαίωμα όπως όλοι οι έλληνες.Τουλάχιστος ένας ανώτερος στην ιεραρχία εκπρόσωπος της εκκλησίας καρτά μια στπάησ σοβαρή ακι δεν το παίζει Αγοατολάχ όπως ο Άνθιμος που ξεφτιλίζει το ράσο που φοράει ο αθεόφοβος.
Η σχετική εγκύκλιο αναφέρει τα εξής:
  
Αγαπητοί Πατέρες,
Δια της παρούσης, θα επιθυμούσα, ως Ποιμενάρχης υμών να τονίσω ωρισμένα σημεία σχετικώς με την ανάμειξιν του ιερού Κλήρου εις την Πολιτικήν:
Όπως ακριβώς άπαντες οι Πολίται της χώρας, ούτω και ημείς οι Κληρικοί παντός βαθμού και θέσεως έχομεν την υποχρέωσιν και το καθήκον να ασκήσωμεν το εκλογικόν δικαίωμα. Δια τον Κληρικόν όμως η διαδικασία της Προεκλογικής Περιόδου, αλλά και της τελικής εκβάσεως και της ανακοινώσεως των αποτελεσμάτων δεν υπάρχει θέσις, ούτε καιρός, ούτε τόπος, πέραν της στιγμής της καταθέσεως της ψήφου.
Δηλαδή, δεν θα επιθυμούσα να γίνωνται, έστω και κατ ἐλάχιστον, αναφοραί πολιτικού περιεχομένου εις τα Κηρύγματα. Δεν είναι πρέπον, αλλά και δεν οικοδομεί να λαμβάνουν μέρος οι Κληρικοί εις πολιτικάς συγκεντρώσεις και μάλιστα να εμφνανίζωνται εις τα δελτία των ειδήσεων από την τηλοψίαν. Όπως δεν συνάδει εις το σχήμα και εις την θέσιν του Κληρικού να εμπλέκεται εις πολιτικάς συζητήσεις και πολλάκις να διαπληκτίζωνται εις τα καφενεία. Όλα αυτά μειώνουν τον Κληρικόν και τούτο βεβαίως έχει αντίκτυπον εις όλην την Εκκλησίαν.
Όθεν παρακαλώ, να μείνωμεν άπαντες παντελώς αμέτοχοι από κάθε πολιτικήν ανάμειξιν.
Πιστεύω ότι άπαντες θα μου δώσετε την χαράν να μη ευρεθώ εις την δυσάρεστον θέσιν να παρατηρήσω έστω και ένα Κληρικόν, της καθ ἡμᾶς Επαρχίας και δια την μικροτέραν αθέτησιν των ανωτέρω οδηγιών. «Ηγούμαι πάντα ζημίαν είναι δια το υπερέχον της γνώσεως Χριστού Ιησού του Κυρίου μου» (Φιλιπ. 3,8).
Προς Θεόν Ευχέτης
Ο Μητροπολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: