Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Το ΙΚΑ ελέγχει για τη νομιμότητα τους, δαπάνες της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας που… πλήρωσε το κράτος!!!

Έρευνες σε δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ μετά από μια σειρά πρωτοβουλιών του ΙΚΑ που έχει δρομολογήσει σε όλη τη χώρα ελέγχους σε νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ. To oξύμωρο όμως είναι ότι το κράτος «ρυθμίζει», εξοφλεί, δηλαδή, λογαριασμούς για προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2007, 2008 και 2009, οι οποίες ελέγχονται για τη νομιμότητα τους, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (επιθεωρητές) αλλά και το ίδιο το ΙΚΑ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Έδεσσας, όπου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο τοπικός ελεγκτής του ΙΚΑ απέρριψε δαπάνες της Oρθοπεδικής Kλινικής, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2010 να συνταχθεί έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας έπειτα από έρευνα που διήρκεσε δυόμισι χρόνια. Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ζηλίδης αναφέρει ότι η έρευνα ήταν «τόσο κακή», ώστε παρέλειψε να λάβει υπόψη στοιχεία που αφορούν «κατ’ εξακολούθησιν μη τήρηση των κανονισμών του ΙΚΑ, κατάχρηση υλικών, παραβίαση των κανονισμών τιμολόγησης και πρόκληση ζημίας εις βάρος του Δημοσίου...».
Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας είχε προτείνει να συσταθεί κοινή επιτροπή από τους ορθοπεδικούς (σ.σ.: δηλαδή εκείνους που ελέγχονταν) και το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας). Στο τέλος του χρόνου το νοσοκομείο Έδεσσας πλήρωσε, το ΣΕΥΥΠ δεν έχει καταλογίσει ευθύνες και το Δημόσιο έχει «ρυθμίσει» τα χρέη του, δηλαδή πλήρωσε για υλικά που κρίνει υπερτιμολογημένα! Αθάνατο ελληνικό δημόσιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: