Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών διεκδικούν οι εργαζόμενοι του δήμου Πέλλας.. Αντιτίθενται στην εκχώρηση σε ιδιώτη…

Μετά τη σχετική ανοιχτή σύσκεψη – συνάντηση των φορέων της περιοχής Γιαννιτσών με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Πέλλας, όπου συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ εκδόθηκε Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η αποτροπή της εκχώρησης των εργασιών αυτών σε ιδιώτη με αντίστοιχη παραχώρηση τους στους εργαζόμενους για τους λόγους που αναφέρονται στο ψήφισμα. Βέβαια η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή αφού το κόστος της διαχείρισης είναι τεράστιο ενώ ο κύκλος εργασιών που αναπτύσσεται από τη διακομιδή έως την υγειονομική ταφή πολύ μεγάλος. Αυτό αν συνδυαστεί από την επόμενη φάση όπου προβλέπεται μονάδα διαλογής και κομποστοποίησης των απορριμμάτων τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε για τι κέρδη και για πόσο υπεύθυνη δουλειά απαιτείται. Σίγουρα πάντως το θέμα θα έχει συνέχεια.
Το Ψήφισμα έχει ως εξής:...
Ψήφισμα Συντονιστικού Οργάνου Φορέων της Πόλης
Σήμερα 10-3-2011 εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταστηματάρχες, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου μετά από πρόσκληση του προέδρου του, ώστε να συζητήσουμε το θέμα της δρομολογούμενης εκχώρησης σε ιδιώτη του νεοκατασκευασμένου ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων) της Πέλλας. Καθημερινά βλέπουμε καταστήματα να κλείνουν, την ανεργία και την ακρίβεια να αυξάνεται, την δικαιοσύνη την υγεία και την παιδεία να μεταβάλλονται σε σπορ για λίγους και συνταξιοδοτικά-εργασιακά δικαιώματα να συρρικνώνονται προς όφελος τραπεζών και μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων. Κοινό πιστεύω μας είναι ότι πρέπει να δράσουμε αλληλέγγυοι ώστε να ανασχεθεί η πορεία αυτή.
Η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στις 27 Μαρτίου λήγει χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση προσωπικού και με τις εγκαταστάσεις ανέτοιμες. Θα πρέπει να δεχτεί σύντομα τα απορρίμματα 86.000 κατοίκων. Tο τελικό κόστος, το οποίο θα μετακυλήσει στα δημοτικά τέλη, το υπολογίζουμε περίπου στο 1.000.000 ευρώ το έτος. Το ότι η εκχώρηση είναι δρομολογημένη μας το επιβεβαιώνουν καταρχάς η μη εκπαίδευση προσωπικού και κατά δεύτερον η αφαίρεση της αρμοδιότητας διαχείρισης απορριμμάτων και από την ΔΕΥΑΠ. Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση ανοίγει διάπλατα.
Το σύνολο της διαχείρισης των απορριμμάτων από την αποκομιδή έως την ασφαλή απόθεση των υπολειμμάτων τους αποτελεί μονοπωλιακό κοινωνικό αγαθό.
Η λειτουργία της διαχείρισης είναι συνδεδεμένη άμεσα με την υγιεινή και την περιβαλλοντολογική ασφάλεια και αποτελεί προϋπόθεση για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να εκτελείται από δημόσιο φορέα,
Ο ΧΥΤΑ αποτελεί κομβικό σημείο της αλυσίδας αυτής της διαχείρισης. Η εκχώρηση του ΧΥΤΑ σε ιδιώτη εκτός από επικίνδυνη είναι και ασύμφορη οικονομικά και η δήθεν οικονομία που εξασφαλίζεται με την ιδιωτικοποίηση αποτελεί παραμύθι. Ο ΧΥΤΑ κατασκευασμένος από τον Δήμο και με μηχανήματα αγορασμένα με δημόσια χρήματα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία η «δήθεν» τεχνογνωσία του ιδιώτη για την εκχώρηση.
Ζητούμε άμεσα χωρίς κωλυσιεργίες του παρελθόντος να προχωρήσουν ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της 3ης Διαχειριστικής στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης που ο Δήμος Πέλλας θα λειτουργεί με εργαζόμενους του το ΧΥΤΑ και ο σύνδεσμος θα επιστρέφει μεγάλο τμήμα του κόστους στο Δήμο. Οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν να καλυφθούν σταδιακά με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Με αυτόν μόνον τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση σε δημοτικά τέλη και η δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρέπεια.
Αυτήν την ύστατη στιγμή ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πέλλας και το συμβούλιο του συνδέσμου, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, να συντάξουν να συνεδριάσουν και να επικυρώσουν την απαραίτητη προγραμματική σύμβαση.
Το ερώτημα είναι απλό, πιστεύεται ότι η διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί μονοπωλιακό κοινωνικό αγαθό, πρέπει να διατηρηθεί με δημόσιο χαρακτήρα η όχι;
Οι φορείς :
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Γιαννιτσών και τα Σωματεία Μέλη του
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πέλλας
Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών
Β’ ΕΛΜΕ Πέλλας
Σύλλογος Εκπαιδευτικών A΄ εκπαίδευσης
Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας προσέξουν αυτοί που πρέπει ποιος "κρύβεται" πίσω από τον πρόεδρο των εργαζομένων του δήμου Πέλλας, που το παίζει "Τσε Γκεβάρα". Το άτομο -και σε αυτή την περίπτωση- εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα...

Ανώνυμος είπε...

Είπαμε και πριν.Πως ζητάνε οι εργαζόμενοι καθαριότητας του δήμου Πέλλας να τους δοθεί ο ΧΥΤΑ αφού δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τα σημερινά τους καθήκοντα και ζητάνε 18 συμβασιούχους;Μας δουλε΄ύουν κανονικά.Και ούτε έχουν σκοπό να δουλέψουν.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να μου πουν οι φωστήρες και υπηρέτες αυτού του τόπου κάτι απλό.Αν τη διαχείριση την έχει ιδιώτης ποιος θα τον ελέγχει , ποιος μας διαβεβαιώνει πως αυτός ο άγιος και ανεξέλεκτος ιδιώτης δεν θα δέχεται επικίνδυνα φορτία απο βιομηχανίες και εταιρείες που πληρώνουν όσο όσο για να τα ξεφορτωθούν;;;

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να κατονομάσεις σε παρακαλώ τα συγκεκριμένα ''συμφέροντα'' που εξυπηρετεί ο πρόεδρος των εργαζομένων όπως γράφεις στο πρώτο σου σχόλιο.
Εφόσον είναι για το δημόσιο συμφέρον οφείλουμε να μάθουμε όλοι μας πια είναι αυτά τα συμφέροντα, ιδάλως αν δεν τα κατονομάσεις θα είσαι απλά ένας κοινός συκοφάντης όπως πολλοί άλλοι εδώ μέσα και για να μην πω ότι μάλλον εσύ εξυπηρετείς κάποια δικά σου ατομικά συμφέροντα.

Ανώνυμος είπε...

Ψήφισμα Συντονιστικού Οργάνου Φορέων της Πόλης
Σήμερα 10-3-2011 εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταστηματάρχες, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου μετά από πρόσκληση του προέδρου του, ώστε να συζητήσουμε το θέμα της δρομολογούμενης εκχώρησης σε ιδιώτη του νεοκατασκευασμένου ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων) της Πέλλας. Καθημερινά βλέπουμε καταστήματα να κλείνουν, την ανεργία και την ακρίβεια να αυξάνεται, την δικαιοσύνη την υγεία και την παιδεία να μεταβάλλονται σε σπορ για λίγους και συνταξιοδοτικά-εργασιακά δικαιώματα να συρρικνώνονται προς όφελος τραπεζών και μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων. Κοινό πιστεύω μας είναι ότι πρέπει να δράσουμε αλληλέγγυοι ώστε να ανασχεθεί η πορεία αυτή.!!!!!!!!! Αλληλέγγυοι??????????Nα ρωτήσω τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου κα΄τι?Αφου ο χυτα οπως λέτε θα δεχθεί απορρίματα 85000 κατοίκων νομίζετε πως δεν θα ενδιέφετε το θέμα και πολίτες ή δημότες και πρώην δήμων?Τον δήμο της κρύας Βρύσης για παράδειγμα.Όταν καλείτε φορείς?Ποιούς θεωρέιτε μόνο τους φορείς τησ πόλης σας.Αν είναι έτσι πολύ καλά κάνετε.Τό μόνο όμως που θα καταφέρετε θα έιναι ότι ακριβώς και με το jumbo.και αν εσείς κύριοι ενδιαφέρεστε μόνο για την πόλη σας και όχι συνολικά για τον δήμο ΜΑΣ τότε πολύ φοβάμαι οτι ΤΙΠΟΤΑ δεν θα καταφέρετε.

loudiasg είπε...

Φίλε που αναφέρεσαι στο "λάδωμα κάποιων υπαλλήλων" γενικά και αόριστα αντιλαμβάνεσαι ότι το σχόλιό σου όποως είναι διατυπωμένο, παραμένει στα ανεπιθύμητα για ευνόητους λόγους. Μπορείς να το επαναδιατυπώσεις χωρίς να κινδυνέυουμε με μηνύσεις και χωρις να αλλάξεις την ουσία της άποψής σου...

Ανώνυμος είπε...

Είδαμε και στον σκουποδότοπο Γιαννιτσών που τον διαχειρίζονταν ο δήμος τι έγινε.Η εταιρεία ανακύκλωσης όφειλε να επιστρέφει μισό κονταίινερ ανά 2 ημέρες και στην πραγματικότητα επέστρεφε τρία συρόμενα την ημέρα 75 τόνους σκουπίδια στον σκουπιδότοπο Γιαννιτσών με άγνωστο περιεχόμενο χημικά πυρηνικά ή ότι άλλο.Τα συρόμενα περνούσαν μέσα από το Τσαλί όλο το Τσαλί το κατήγγειλε και τίποτε δε γίνονταν.Φυσικά ο ιδιώτης αντί να τα πετάει στον ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης και να πληρώνει 50 ευρώ τον τόνο τα πετούσε στα Γιαννιτσά χωρίς κόστος; ή με την ανοχή με το αζημίωτο ορισμένων δημοτικών υπαλλήλων; Το θέμα το διερεύνησε ανώτατος υπάλληλος του δήμου με την συνδρομή κ της δημοτικής αστυνομίας αλλά είπαμε.Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.Τόσο τίμιο και ασφαλές το δημόσιο.

Ανώνυμος είπε...

OPOIOS EXEI STIXIA STON EISAGELEA AGAPITE TON 3:59, ALIOS EINE SIKOFANTIKI DISFIMISI KAI EINAI PINIKO PROSEXE TI GRAFIS .EINAI GIA GINEKOULES TA KUTSOMPOLIA KAI I GENIKOLOGIES AFINODAS KAPIA DITHEN NA KINOUNTE STON AERA ,GIA XARI ENTIPOSEON. I ALITHIA EINAI DEKTI KAI APODEXTI ALLA PREPI GIA THEMATA POU ENTASODE STIN DIMOSIA IGIA NA APEFTHINOMASTE STA ARMODIA ORGANA KAI LITOYRGOYS.AYTA GIA TA OPIA LES KAI KATIGORIS YPALILOUS ,EINAI EKTOS TON ALLON KAI PITHARXIKA .......TA STIXIA LIPON STON ISAGELEA KAI I PLIOPSIFIA TON IPALILON KAI TOU LAOU TIS POLIS MAS MAZISOU.ALIOS ASE TA GINEKOULISTIKA KAI TA THILIPREPI,POY MPORI NA PIGASOUN KAI APO PROSOPIKOSOU SIMFERON,FERNODAS ANISIXIA PROS TOUS DIMOTES .TO NALES KATI:OTI EXEIS TIN GNOSI TOSON SOBARON STIXION POU AFOROUN TIN DIMOSIA IGIA KAI NA MIN TA PAROUSIAZIS ,AYTO EINAI APOGRIPSI KAI SINIPEFTHINOTITA. GIATI TA APOKRIPTIS LIPON? MIPOS APOBLEPIS SE KATI ? PERIMENOUME.NA DOUME TO ITHOS SOU,KAI TIN ALITHIA ,ALIOS KALITERA NA MASAS PARA NA MILAS,AGAOITE AN EINAI ALITHIA MAZISOU, ALLIOS TELOS.........eime o K.L.69

Ανώνυμος είπε...

ολοι εσείς οι σκουπιδιάρηδες και λοιποί "εργαζόμενοι" πιστεύατε.
1. Οτι το γκαράζ βγάζει δήμαρχο και ο δήμαρχος πρέπει να το φοβάται
2. Οτι ο Στάμκος έπρεπε να έρθει να σας προσκυνήσει.
Τώρα που ο Στάμκος (αφού είδε ότι δεν θέλετε να δουλέψετε) σας προσπέρασε και σας έκλασε σας τσούζει.
Μπράβο δήμαρχε. Μόνο οι ριζικές λύσεις είναι λύσεις.Οι πολίτες σε επικροτούμε και σε στηρίζουμε.Εμείς είμαστε η δύναμή σου.

Ανώνυμος είπε...

Eγώ πάντως πρώτη φορά βλέπω οι εργαζόμενοι να παρακαλάνε να αναλάβουν μια επιπλέον υπευθυνότητα και εργασία και να τους την αρνείται ο προιστάμενος(δήμαρχος). Απλά δεν είναι φυσιολογική(η άρνηση)

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗ ΣΥΝΕΥΛΕΥΣΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ ΤΟΝ ΕΓΩΠΑΘΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΤΑΝ Η ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ.ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΗΤΑΝ ΩΣΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΟΥ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥΣ ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΜΚΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.ΟΙ ΤΟΥ ΓΚΑΡΑΖ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!