Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Το δημόσιο πρέπει να βρει την ταυτότητα και την αξιοπιστία του. Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο προβλέπει ο νόμος που καταθέτει ο Ραγκούσης

Το αμαρτωλό δημόσιο, οι επίορκοι υπάλληλοι, οι ατιμωρησία, και οι συμβιβασμοί, είναι λέξεις που χρησιμοποιούμε συχνά όταν αναφερόμαστε στη δημόσια διοίκηση. Ίσως όχι άδικα, αφού το δικαίωμα αυτό το έχουν δώσει ορισμένοι που δυστυχώς δεν αποτελούν την εξαίρεση, αλλά σε συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν γίνει κανόνας. Πόσες φορές άλλωστε δεν ακούσει για υπαλλήλους βουτηγμένους στη διαφθορά που έπεσαν στα μαλακά μετά από καταγγελίες εναντίον τους και εξαιτίας της έλλειψης αυστηρών ποινών στο μέχρι σήμερα ισχύον Πειθαρχικό Δίκαιο! Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο που φέρνει στη βουλή ο υπουργός εσωτερικών βάζει τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων αλλά και σε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός δημόσιου λειτουργού η υπαλλήλου.
Μερικές από τις βασικότερες διατάξεις που προβλέπονται είναι:...
-Η σύσταση 5μλών πειθαρχικών συμβουλίων αποκλειστικά για πειθαρχικές υποθέσεις χωρίς τη συμμετοχή των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα η συμμετοχή συνδικαλιστών σε αυτά χαρακτηριζόταν από μια στάση μεροληπτική για ευνόητους λόγους.
-Οι πειθαρχικές κυρώσεις θα συνοδεύονται από «βαριές» οικονομικές κυρώσεις από 3.000 έως 30.000 ευρώ.
-Ορίζεται προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή της προκαταρκτικής εξέτασης και επίσης προθεσμία ενός μηνός για την διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης.
-Αυτοδίκαιη αργία για τους υπαλλήλους που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
-Η μη ανάρτηση η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στη Διαύγεια συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής.
-Αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων σε 5 χρόνια και για σοβαρά αδικήματα σε 10 χρόνια.
Οι δημόσιοι λειτουργοί θα λογοδοτούν πλέον στην κοινωνία και όχι στους συναδέλφους τους…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: