Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Πως θα φτιάξουμε τον οβελία !!!

Η παράδοση θέλει το Πάσχα να ψήνουμε στη σούβλα αρνιά η κατσικάκια … Βέβαια με ην κρίση και το ταψάκι καλό είναι αλλά για όσους λένε «να πάει στο διάβολο η κρίση εδώ είναι Ελλάδα…» σας δίνουμε μερικές συμβουλές για τον Πασχαλινό οβελία.
Κατ αρχάς θα χρειαστούμε ένα αρνί γύρω στα 11 με 12 κιλά και φυσικά τα σχετικά, δηλαδή σούβλα, ψησταριά και κάρβουνα, σύρμα και οπωσδήποτε μια πένσα.!
Παίρνετε μια σούβλα με σταθερή “διχάλα”. Οι βιδωτές διχάλες με τον καιρό χαλάνε. Κατά προτίμηση η σούβλα πρέπει να είναι τετράγωνης διατομής και όχι στρογγυλής γιατί δεν σταθεροποιούνται τα σύρματα που θα δέσετε παρακάτω.
Βάζετε τη σούβλα από την ουρά (πίσω μέρος) του αρνιού σπρώχνοντας την διχάλα στο ψαχνό που έχουν τα καπούλια του ζώου....
Σταματάμε όταν να βγει ή σούβλα από την γλώσσα του ! Μην τρυπάτε το κεφαλάκι (το πάνω) γιατί θα χάσετε τον καλύτερο μεζέ που είναι το μυαλό και αφετέρου δεν δείχνει επαγγελματισμό .
Περνάμε από ένα κομμάτι σύρμα σε δύο σημεία στη ραχοκοκαλιά του και ένα ακόμα στο λαιμό του στα οποίο θα πρέπει να τοποθετήσουμε εξωτερικά και ένα μακρόστενο ξυλαράκι από 10cm και μετά να το δέσουμε γιατί σε αυτό το σημείο μετά από λίγη ώρα θα “πιέζει” το σύρμα.
Τοποθετούμε χιαστί τα πίσω πόδια πάνω από την σούβλα και δένουμε πόδια και σούβλα μαζί με σύρμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στο αρνί εσωτερικά και στον λαιμό του, τρίβουμε και λίγο θυμάρι στην κοιλία του εσωτερικά και εάν θέλουμε το ράβουμε με μία σακοράφα και χοντρή κλωστή βαμβακερή. Το ράψιμο δεν είναι απαραίτητο. Απλώστε το λιωμένο βούτυρο με το λεμόνι στην πλάτη του αρνιού.
Ανάψτε την φωτιά σε και φτιάξτε μια θράκα τοποθετήστε το αρνί ψηλά και γυρίστε το πολύ γρήγορα αρχικά για να μην σας πάρει χρώμα και μείνει άβραστο και όσο η φωτιά πέφτει κάντε και πιο αργό το γύρισμα και χαμηλώστε το ύφος της σούβλας. Ένα παχύ αρνί 12-13 κιλά με αρκετό λίπος θα χρειαστεί γύρω στις 4 ώρες ψήσιμο, ενώ ένα μικρότερο 9-10 κιλά γύρω στις 3-3,5 ώρες.
Καλό Πάσχα και καλή όρεξη.. και προσοχή στο πιοτό!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: