Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Εκδήλωση για την επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη Κυριακή η εκδήλωση για την επέτειο μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που διοργάνωσε η Περιφερειακή ενότητα Πέλλας με τα ποντιακά σωματεία του Νομού. Οικοδεσπότης ήταν ο Σύλλογος Ποντίων «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς», ο οποίος και ανέλαβε το συντονισμό και τη διοργάνωση των δρώμενων. Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί από την εκκλησία της Αγίας Σκέπης, με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της γενοκτονίας και ομιλία της θεολόγου - εκπαιδευτικού Μαρίας Τσιβρανίδου με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Ακολούθως, οι αποστολές των ποντιακών συλλόγων του νομού με τα λάβαρα και πλήθος κόσμου κατευθύνθηκαν στο μνημείο προσφυγικού ελληνισμού στην πλατεία Μ. Αλεξάνδρου,όπου σε μια σεμνή τελετή ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Αλώρου Κοροσίδης Δημήτρης, ανάγνωσε Ψήφισμα με το οποίο ζητήθηκε αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνισμού της Ανατολής και δικαίωση για τις ψυχές των προγόνων, ενώ ο Ανδρέας Γαβριηλίδης με τρεμάμενη φωνή απάγγειλε ένα κείμενο νοσταλγίας και έκανε τους παρευρισκόμενους να αναριγήσουν. Αμέσως μετά χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας απέδωσαν τον Πυρρίχιο χορό.
Η συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διοικητηρίου όπου οι διοργανωτές είχαν αναρτημένη έκθεση φωτογραφίας της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας και του Κοσμά Τσίναλη. Την εκδήλωση πλαισίωσαν με εκπληκτικό τρόπο η παραδοσιακή χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας, η μεικτή τετραφωνική χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών και η Βίκυ με τον Άρη Μιχαηλίδη, παρουσιάζοντας τραγούδια – μοιρολόγια. Ο Κοσμάς Τσίναλης ανέγνωσε το γράμμα του μελλοθάνατου Σοφοκλή Παπαδάκη προς τα παιδιά του και ο Στάθης Καλλιανίδης ένα απόσπασμα από της μνήμες του Σάββα Κανταρτζή.
Στη συνέχεια τα μέλη του συλλόγου Ποντίων Έδεσσας παρουσίασαν ένα θεατρικό μονόπρακτο στην ποντιακή διάλεκτο, το οποίο περιέκλειε όλο το δράμα, τον πόνο και τις ταλαιπωρίες των ποντίων κατά την επίμαχη περίοδο της γενοκτονίας. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των θεατών και καταχειροκρότησαν την ομάδα με δάκρυα στα μάτια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: