Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Εντατικοί έλεγχοι από το Κλιμάκιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου ενώ ο Λουδίας προσπαθεί να αναπνεύσει…

Το Κλιμάκιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες τους περιβαλλοντικούς ελέγχους οι οποίοι συνδυάζονται με τη θερινή παραγωγική περίοδο μεταποίησης των οπωρολαχανικών.
Το Κλιμάκιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου είναι ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο έχει συσταθεί με Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, συμμετέχουν σ’ αυτό υπάλληλοι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Κατά την πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων, συγκεντρώνονται....
δείγματα από τους υδάτινους αποδέκτες της περιοχής και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των βιομηχανιών που λειτουργούν. Τα δείγματα αποστέλλονται για ανάλυση σε πιστοποιημένα δημόσια εργαστήρια και, στις περιπτώσεις που παρατηρούνται αποκλίδείγματα από τους υδάτινους αποδέκτες της περιοχής και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των βιομηχανιών που λειτουργούν. Τα δείγματα αποστέλλονται για ανάλυση σε πιστοποιημένα δημόσια εργαστήρια και, στις περιπτώσεις που παρατηρούνται αποκλίσεις από τα όρια ποιότητας που προβλέπονται στην περιβαλλοντική νομοθεσία, επιβάλλονται σεις από τα όρια ποιότητας που προβλέπονται στην περιβαλλοντική νομοθεσία, επιβάλλονται διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις (πρόστιμα). Οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλες εγκαταστάσεις, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και στις εγκαταστάσεις Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων.
Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Κάθε χρόνο το καλοκαίρι είναι μία δύσκολη περίοδος για την Πέλλα καθώς έχουμε την εμφάνιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Τάφρο-66, στον ποταμό Λουδία κι άλλους υδάτινους αποδέκτες. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα καθώς, τους θερινούς μήνες, λιγοστεύει το νερό στα ποτάμια και οι εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας που διαθέτουν τα εργοστάσια είναι δύσκολο να ρυθμιστούν και να αποδώσουν όπως πρέπει μέσα στις πενήντα ημέρες που διαρκεί η θερινή παραγωγική περίοδος. Καθώς η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελούν πολύτιμα αγαθά για την κοινωνία, ζητώ την προσοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων βιομηχάνων, δημοτικών αρχών, υπηρεσιών και πολιτών ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση. Η άριστη ποιότητα των νωπών και μεταποιημένων προϊόντων της Πέλλας είναι σημαντικό να συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος και το υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Για τον ποταμό Λουδία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η υποβάθμιση της ποιότητας των νερών του είναι ανεπίτρεπτη καθώς αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης για το νομό και γυμνάζονται αθλητές στο πλαίσιο λειτουργίας του Διεθνούς Κωπηλατικού Κέντρου.

Το Κλιμάκιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου συνεχίζει εντατικά το έργο του και η νομοθεσία θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα σ’ όλες τις περιπτώσεις που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τα θεσμοθετημένα όρια. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας εξάλλου, είναι στη διάθεση των βιομηχανιών προκειμένου να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των περιβαλλοντικών υποδομών τους. Επίσης, αποτελεί υποχρέωση των βιομηχανιών να ενημερώνουν έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση αστοχίας που παρατηρείται κατά την επεξεργασία των λυμάτων τους.
Η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι σημαντική και για την προστασία των ίδιων των βιομηχανιών και των αγορών τους καθώς προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός από τις επιχειρήσεις που δε λειτουργούν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων τους και, συνεπώς, δεν επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής τους με τα λειτουργικά έξοδα των περιβαλλοντικών υποδομών. Το κόστος λειτουργίας μάλιστα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων έχουμε υπολογίσει ότι είναι αρκετά υψηλό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: