Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σημαντικές παρουσίες στην πανελλήνια συνάντηση των Καππαδοκών

Στο 14ο Πανελλήνιο Γαβούστημα Καππαδοκών στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας παραβρέθηκε, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Υγείας καιΚοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στον πολιτισμό της Καππαδοκίας μέσα από τη ματιά του Γιώργου Σεφέρη ο κ.
Μπόλαρης ανέφερε πως το λιτό αλλά εξωστρεφές και περιεκτικό πνεύμα του
πολιτισμού των Καππαδοκών, όπως εκφράστηκε κυρίως στη μοναστική τέχνη,
τα τραγούδια, τα ήθη εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό στις μέρες μας,
Στη διάρκεια της ομιλία τους τόνισε πώς «Για πολλούς η γη της Καππαδοκίας περιορίζεται συχνά.....
 στο εξωτικό τοπίο των ηφαιστιογενών βράχων, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Τουρκίας σήμερα. Κι όμως, η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας είχε κέντρο την Καισάρεια και ήταν το πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση. Αυτή η άνυδρη και στη μεγαλύτερη έκτασή της άγονη περιοχή απέκτησε με την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης σημαντική εμπορική και στρατηγική αξία και διαμόρφωσε, μέσα από το δημιουργικό σμίξιμο των πολιτιστικών και θρησκευτικο - φιλοσοφικών ρευμάτων, ένα τόπο δημιουργίας και πνευματικής κατάνυξης.
Όσο κι αν οι καταστροφές του μεγάλου ξεριζωμού και η φθορά του χρόνου άφησαν έντονα τα σημάδια τους, μένουν ακόμη ανεξίτηλα τα τεκμήρια ενός πολιτισμού που αποτυπώθηκε στο αρχιτεκτονικό ύφος, στην Ορθόδοξη Ρωμιοσύνη, στο λαϊκό ήθος των παραδόσεων που μετέφεραν οι πρόσφυγες Καππαδόκες απ άκρου σ’ άκρου της Ελλάδας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ...
ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΑΨΟΓΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ,ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΙΤΟΥΣΕΣ ΕΒΛΕΠΕΣ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΕ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΖΗΛΟ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5000 ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΓΙΝΕ Ο ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7000 ΚΟΣΜΟΥ .
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΑΝ ΣΤΗΝ
ΑΨΟΓΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΥΦΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ .ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΒΟΗΘΕΙΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΡΟΣ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ.