Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Να σταματήσει τώρα η απαξίωση του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών και να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξή του ζητά η Δημοτική Αρχή Πέλλας

Η απόφαση του υπουργείου γεωργίας να εκμισθώσει τις εκτάσεις και τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου κτηνοτροφίας στην Παραλίμνη, σε ιδιώτες αγρότες και κτηνοτρόφους, διατηρώντας μόνο το τμήμα έρευνας υπό την πλήρη εποπτεία του, προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής αρχής η οποία με δημόσια ανακοίνωσή – επιστολή της ζητά από τον υπουργό να ανατρέψει την όποια απόφαση εκποίησης και απαξίωσης του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών και να αποδείξει στην πράξη ότι πρόθεσή του δεν είναι η εφαρμογή λογιστικών πρακτικών που οδηγούν σε υπανάπτυξη και οικονομικό μαρασμό την περιοχή μας.
Η επιστολή έχει ως εξής
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση και πραγματοποίηση δημοπρασίας 1.640 στρεμμάτων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών,....
διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης σε πρόσφατο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο η δραστηριότητα του Ινστιτούτου θα συνεχίσει να υφίσταται ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση, ενόψει της επικείμενης συνένωσης του ΕΘΙΑΓΕ με άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου.

Το Υπουργείο, όπως διαπιστώνεται, δεν έχει κανένα αναπτυξιακό όραμα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, για τη σύγχρονη παραγωγή ανταγωνιστικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και κυρίως για τη μεγάλη δυνατότητα συμβολής προς αυτήν την κατεύθυνση των ερευνητικών φορέων, όπως το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών, μέσω της προσανατολισμένης αγροτικής έρευνας.

Αντίθετα, με βάση τις αιφνιδιαστικές και βεβιασμένες κινήσεις του Υπουργείου, το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να εισπράξει άμεσα ρευστό χρήμα, παραχωρώντας σε τρίτους την εκμετάλλευση δημόσιας περιουσίας. Τι προτίθεται να καλύψει το Υπουργείο με το ποσό των 150.000 ευρώ περίπου που θα εισπράξει από τα ενοίκια; Το δημόσιο έλλειμμα; Τις δαπάνες λειτουργίας του ΕΘΙΑΓΕ;

Πληροφορούμαστε ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να δημοπρατηθεί όλο το αγρόκτημα με τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Και αναρωτιόμαστε: Με τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου τι θα γίνει κύριε Υπουργέ; Τι θα γίνει με όλες αυτές τις οικογένειες των εργαζομένων που έχουν συνδέσει το βιοπορισμό τους χρόνια ολόκληρα με την ύπαρξη και τη λειτουργία του Ινστιτούτου;

Το Υπουργείο αν πραγματικά ενδιαφερόταν για την αξιοποίηση των εκτάσεων του Ινστιτούτου, θα μπορούσε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση των εκτάσεων, με κάποιο συμβολικό τίμημα, σε ακτήμονες αγρότες ή νέους αγρότες, προτείνοντας παράλληλα και ένα πρωτόκολλο παραγωγής νέων δυναμικών καλλιεργειών. Μόνο έτσι δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη ενός τόπου.

Ο Δήμος Πέλλας μπορεί να προτείνει λύσεις. Άλλωστε το Υπουργείο όφειλε να συνεργαστεί με το Δήμο, ώστε να συνδυαστεί η εκμετάλλευση των 3.500 περίπου στρεμμάτων με την τοπική ανάπτυξη μιας καθαρά αγροτοκτηνοτροφικής περιοχής, αλλά το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του, είναι η είσπραξη ενοικίων.

Ο Δήμος Πέλλας καλεί τον Υπουργό ν’ ανατρέψει την όποια απόφαση εκποίησης και απαξίωσης του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Γιαννιτσών και να αποδείξει στην πράξη ότι πρόθεσή του δεν είναι η εφαρμογή λογιστικών πρακτικών που οδηγούν σε υπανάπτυξη και οικονομικό μαρασμό την περιοχή μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: