Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ένας μεγάλος κίνδυνος που μας απειλεί μέσα στον προσεχή Μάρτιο!

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η ελληνική οικονομία μέσα στον Μάρτιο, αν οι διαπραγματεύσεις για το PSI+, τελικώς, δεν ευοδωθούν.Κι αυτό γιατί, για τις 20 εκείνου του μηνός, είναι προγραμματισμένη μεγάλη λήξη ομολόγων του δημοσίου, της τάξης των περίπου 14 δισ. ευρώ.
Οπότε, αν μέχρι τότε, δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το «κούρεμα» του 50%, που αυτομάτως θα ρίξει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου στα 7 δισ. ευρώ, τότε το ελληνικό δημόσιο ίσως βρεθεί – για δεύτερη φορά στη νεώτερη ιστορία του, μετά το 1897 – σε αδυναμία τακτοποίησης των υποχρεώσεών του προς τους πιστωτές.
Γιατί πιθανότητα να έχει βρει μέχρι τότε, κάτι παραπάνω από 14 δισ. ευρώ, με τις γραμμές ρευστότητας όλες κλειστές, είναι μάλλον ανύπαρκτη....
 Ακόμα κι αν εκταμιευθεί η δόση των 5 δισ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένη για τότε, απομένουν 9 δισ. ευρώ, τα οποία δεν καλύπτονται από τα λεφτά που συγκεντρώνονται, σιγά – σιγά, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, που τακτικά κάνει το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Αν όμως το PSI+ έχει τεθεί σε λειτουργία, τότε οι υποχρεώσεις θα διαμορφωθούν λίγο πάνω από τα 7 δισ. ευρώ, τα οποία, με τη δόση των 5 δισ. και τα λεφτά από τις εκδόσεις, καλύπτονται άνετα.
Γι’ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτόν τον καιρό, δεν ασχολούνται ουσιαστικά με τίποτα άλλο, παρά μόνο με την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για το PSI.
Γιατί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ότι εκεί κρίνεται, βραχυπρόθεσμα, η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: