Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Οι έμποροι παλεύουν για να επιβιώσουν…. μετά τις γιορτές οι εκπτώσεις

Με βλέμμα στραμμένο στην…επιβίωση των επιχειρήσεών του, ο εμπορικός κόσμος στην αγορά των Γιαννιτσών, μετά το διήμερο κλείσιμο των καταστημάτων λόγω των Χριστουγέννων, ήδη από σήμερα επανέρχεται στο εορταστικό ωράριο.
Τα περιθώρια είναι λίγα για τους καταναλωτές – σε ότι αφορά στις αγορές εν όψει της Πρωτοχρονιάς – εάν συνυπολογιστεί πως τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα η κίνηση στα καταστήματα ήταν μεν λίγο αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά εμφανώς μειωμένη σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα.Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί πως και η καταναλωτική κίνηση τις παραμονές των Χριστουγέννων....
 του 2010 ήταν μειωμένη σε σχέση με περασμένα χρόνια, τότε ο λόγος γίνεται για τεράστια απώλεια τζίρου από τα καταστήματα, αλλά και εσόδων από το κράτος από την φορολογία που δεν πρόκειται να εισπραχθεί. Παρά το ότι παραμονή Χριστουγέννων εισπράχθηκαν από τον αγροτικό κόσμο του δήμου χιλιάδες ευρώ από τα δικαιώματα, ελάχιστοι από τους καταναλωτές έχουν την διάθεση και το περίσσευμα να κάνουν αγορές.
Στο μεταξύ, όσοι καταστηματάρχες καταφέρουν να πάρουν μιαν «ανάσα» στην περίοδο των εορτών και αποφύγουν το κλείσιμο, κρατούν λίγες ελπίδες και μια τονωτική ένεση και στην περίοδο των Χειμερινών εκπτώσεων οι οποίες το 2012 θα ξεκινήσουν το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου. Ήδη όμως κάποια καταστήματα κάνουν προσφορές που αγγίζουν και το 30% στις τιμές των ρούχων και των υποδημάτων, φυσικά την ώρα της αγοράς εντός του καταστήματος. Η πληγή άλλωστε για την αγορά των Γιαννιτσών δεν εστιάζεται μόνο στο πολυκατάστημα που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του αποσπώντας εκατοντάδες πελάτες μέχρι σήμερα, αλλά και οι πολύ καλές προσφορές (μέχρι και 60%) στην αγορά της Θεσσαλονίκης που κερδίζουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού.
Δυστυχώς το πρόβλημα διαρροής πελατείας υπήρχε πάντα για την αγορά της μεγαλύτερης πόλης του νομού, η οποία δεν υστερεί σε τίποτα από τις αγορές μεγάλων αστικών κέντρων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους ίδιους τους καταναλωτές αλλά και τους καταστηματάρχες που δεν φαίνεται να στηρίζουν την τοπική αγορά και με την πρώτη ευκαιρία, αναχωρούν για άλλες αγορές.
Για τη νέα χρονιά με γενναία ποσοστά εκπτώσεων, τα οποία φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενη εκπτωτική περίοδο, ο εμπορικός κόσμος ελπίζει να προσελκύσει τους καταναλωτές αν και «κρατά μικρό καλάθι» καθώς η φοροκαταιγίδα που έχει αποφασιστεί και ψηφιστεί από τους βουλευτές αναμένεται να κάνει τους πολίτες πολύ πιο συγκρατημένους στις αγορές τους.



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΦΙΛΕ ΓΟΤΟΥΧΙΔΗ !!!ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΕΙΜΑΙ 2Ο ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Κ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ .ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ .ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΛΟΙΠΟΣ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Η λεξη ΑΡΚΕΤΟ που χρησιμοποιει ο ¨φιλος¨ πιο πανω ειναι μικρη.Θησαυριζαν κανονικα πριν και τωρα που μαζεψαν καπως τις τιμες κλαινε.Φυσικα και κλεισαν μερικα καταστηματα αλλα ποιος ειπε οτι η πολη μπορουσε να "σηκωσει" τοσα καταστηματα.Αν καποιος εχει επισκεφτει μια πολη ισοδυναμη πληθισμιακα του εξωτερικου θα επιβεβαιωσει οτι διαθετει τα μισα καταστηματα απο μας.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΦΙΛΟΙ
ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΨΩ ΔΕΙ ΟΥΤΕ ΟΙΚΟΔΟΜΟ,ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΧΡΕΗ.......................

Ανώνυμος είπε...

το προβλημα εντοπιεται στους καταστηματαρχες που ηταν καβαλημενα καλαμια και πιστευαν οτι ο κοσμος κοιμαται.φυσικα και θα παμε απο θεσσαλονικη γιατι την ιδια μπλουζα γνωστης φιρμας θα την παρουμε 25 ευρω πιο φτηνα.