Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημ. Σχολείου Γιαννιτσών στο Μουσείο της Ακρόπολης – Επιστολή των μαθητών στο Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Την Ακρόπολη και το αρχαιολογικό της μουσείο επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών κατά την 3μερη εκδρομή τους στην Αθήνα από τις 19 έως τις 21 Απριλίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να θαυμάσουν από κοντά τον βράχο της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα (παγκόσμιο σύμβολο της εποχής του χρυσού αιώνα του Περικλή), το Ερεχθείο, τις Καρυάτιδες, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το σύγχρονο αρχαιολογικό της μουσείο, στο οποίο στεγάζονται, δίπλα στον φυσικό τους χώρο, στο χώρο όπου δημιουργήθηκαν και παρέμειναν για αιώνες, τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Από τα εκθέματα του μουσείου απουσιάζουν .... δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία εκλάπησαν από τον Άγγλο λόρδο Έλγιν πριν από δύο περίπου αιώνες («απεσύρθησαν προς φύλαξη» κατά την βρετανική εκδοχή) και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του μουσείου της Ακρόπολης και τους δασκάλους τους για τις προσπάθειες που καταβάλλονται όλα αυτά τα χρόνια από τη χώρα μας για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα και αποφάσισαν να συνδράμουν κι αυτοί στην προσπάθεια αυτή, αποστέλλοντας ανοιχτή επιστολή στο Βρετανικό Μουσείο, στην οποία αναπτύσσουν τα επιχειρήματά τους για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Το πλήρες κείμενο της επιστολής των μαθητών έχει ως εξής: 
ΠΡΟΣ: Δ/ντη Βρετανικού Μουσείου Λονδίνο, Αγγλία 
Αξιότιμε κ. Διευθυντά, Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή για να σας ζητήσουμε για πολλοστή φορά την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, που «φιλοξενείτε» τόσα χρόνια στο μουσείο σας, στην Ελλάδα. Για τον ελληνικό λαό τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι πολύ σημαντικά, όπως και όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που «φιλοξενούνται» σε πολλά άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ανά την υφήλιο, όχι όμως όπως τα αντιλαμβάνεσθε εσείς, ως εκθέματα που κόβουν εισιτήρια, αλλά ως μνημεία της μεγάλης ιστορικής διαδρομής του λαού μας. Δεν θέλουμε πίσω τα εκθέματα μόνο και μόνο για να διακοσμήσουν τα μουσεία μας και να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος πλέον πολίτης πρέπει να τα θαυμάζει στο χώρο που λαξεύτηκαν και στο χώρο που έμειναν για αιώνες, μέχρι που εκλάπησαν από διάφορους «πολιτισμένους» επιτήδειους που λεηλάτησαν τη χώρα μας όσο δεν τη λεηλάτησε ποτέ κανείς βάρβαρος. Μετά την κατασκευή ενός από τα πλέον σύγχρονα μουσεία της Ευρώπης, αυτού της Ακρόπολης, εξέπεσε και το τελευταίο επιχείρημα που προβάλατε τόσα χρόνια για την παραμονή τους στη χώρα σας, η συνέχιση της οποίας συνιστά πλέον ανοικτή κλοπή. Η επιστροφή των μαρμάρων στη Ελλάδα θα αποτελέσει και για σας μια ευκαιρία να ξεπλύνετε το άγος τόσων ετών για τις πράξεις και παραλείψεις σας. Δώστε μια ευκαιρία στον εαυτό σας. Ας γιορτάσουμε μαζί και μαζί με όλους τους πολίτες της ανθρωπότητας την επιστροφή των μαρμάρων στο σπίτι τους. 
Με εκτίμηση Οι μαθητές του 3ου Αγαθοβούλειου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών

Δεν υπάρχουν σχόλια: