Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ιδιωτική επένδυση με αντικείμενο την Ιχθυοκαλλιέργεια προτίθεται να ενισχύσει ο δήμος Πέλλας

 Μια πρόταση που σίγουρα χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία και προσοχή κατέθεσε η δημοτική αρχή στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής μονάδος, με αντικείμενο την ιχθυοκαλλιέργεια η οποία σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου θα βοηθήσει στην αναπτυξιακή κατεύθυνση του δήμου. Από την πλευρά του ο δήμος θα συνεισφέρει με την παραχώρηση δημοτικής έκτασης πέραν των 60 στρεμμάτων χωρίς να χάσει βέβαια τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα. Μάλιστα ως ανταπόδοση αυτής της παραχώρησης ο δήμος θα μπορεί να συμμετέχει στην εταιρία με ποσοστό που ο δήμαρχος το προσδιόρισε κοντά στο 5%. Το θέμα είχε συζητηθεί και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν ελήφθη, επειδή δεν υπήρχαν πλήρη στοιχεία ... για τον τρόπο και τη διαδικασία της υλοποίησης αυτής ης επένδυσης. 
  Ο δήμος Πέλλας θέλοντας να εκμεταλλευτεί ένα από τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε. και μετά από τη σχετική μελέτη – έρευνα του Πανεπιστημίου σχετικά με την καταλληλότητα της περιοχής αποφάσισε να διαθέσει αντίστοιχη έκταση σε όποιον ιδιώτη ενδιαφέρεται για τη δημιουργία παραγωγικής – μεταποιητικής μονάδος με αντικείμενο την ιχθυοκαλλιέργεια. Το σημαντικό είναι ότι ο ιδιώτης που θα επενδύσει θα τύχει και χρηματοδότησης που μπορεί να φτάσει έως και 60% του κόστους της επένδυσης, όπως προβλέπεται στο σχετικό πρόγραμμα. Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι κοντά στα Γιαννιτσά και παρέχει το πλεονέκτημα εύκολης πρόσβασης στα μεταφορικά κέντρα (λιμάνι – αεροδρόμιο – τραίνο) της Θεσσαλονίκης. Βέβαια αυτά όλα ακούγονται όμορφα και δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς αρκεί ωστόσο να τηρηθούν κανόνες διαφάνειας αλλά και να πάρει τα μέγιστα ο δήμος Πέλλας ως ανταποδοτικά οφέλη, πέραν της συμμετοχής το στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Για παράδειγμα και με δεδομένο ότι ο δήμος θα παραχωρήσει την έκταση που είναι βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία της επένδυσης, είναι λογικό να απαιτήσει: - Εξασφάλιση θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού αλλά και άλλων εργαζομένων που θα είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου Πέλλας. -  Προώθηση συνεργασιών με επαγγελματίες της περιοχής (μεταφορείς, τεχνίτες κ.λπ) στον τομέα των υπηρεσιών. -  Διασφάλιση των μέγιστων ανταποδοτικών ωφελειών, με χορηγίες και πάγιες χρηματοδοτήσεις για συγκεκριμένο σκοπό. - Και τέλος είναι βασική προϋπόθεση η επένδυση αυτή να γίνει με μια διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού, με διαφάνεια και καθαρές θέσεις. 
 Πάντως στο δημοτικό συμβούλιο οι απόψεις των παρατάξεων ήταν διαφορετικές. Τα μέλη της παράταξης του δημάρχου όπως αναμενόταν υπερψήφισαν το θέμα. Τα μέλη της παράταξης «Δήμος για όλους» υπερψήφισαν το θέμα θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την διαφάνεια στις διαδικασίες και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Τα μέλη της παράταξης «Δημοτική Ενότητα» δήλωσαν παρόν ενώ ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» και η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν το θέμα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ LOUDIAS ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ???? ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ???? ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ "ΚΟΒΕΙ" ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΚΕΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ???? ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΔΑΛΟΣ ΤΡΑΓΟΣ...

loudiasg είπε...

Περιμένουμε αγαπητέ μου φίλε από εκείνους που τους "κόβει" όποως αναφέρεις να τοποθετηθουν στο δημοτικό συμβούλιο και να μας πουν και το όνομα του επενδυτή.
Εμείς αν διάβασες την ανάρτησή μας θέτουμε ως προϋπόθεση το δημόσιο διαγωνισμό και τη διαφάνεια και φυσικά δεν είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε επένδυση αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΩΡΩ ΠΙΟ ΕΝΝΟΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κ.κ ΤΟΥ LOUDIAS. ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΛΑ. ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΚΟΒΕΙ" ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΘΑ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΑΣ...