Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Απόσταγμα από την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Μαρίας Αγιαννίδoυ

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Μαρίας Αγιαννίδου. Συνδιοργανωτές και αρωγοί στην προσπάθεια της Μαρίας ήταν ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας και το τυπογραφείο Σάμπος, όπου τυπώθηκε το βιβλίο.
Η Μαρία, με όλη τη φωτεινή της αύρα, μοιράστηκε  με τους παρευρισκόμενους συναισθήματα και σκέψεις της δοσμένα με έναν τρόπο που κατόρθωνε να ομορφύνει –όχι να ωραιοποιήσει, μα να ομορφύνει- τις εμπειρίες της ζωής. Ακόμη και εκείνες που μας στιγματίζουν βαθιά και φέρουν αρνητικό πρόσημο ψυχικού φορτίου.
Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έγινε με το τραγούδι ....
“The light behind your eyes” που το ερμήνευσε η Εμμανουέλα Μανωλούδη. Το τραγούδι συνόδευσε η παρουσίαση video του ποιήματος «Σε άλλη διάσταση». Την επιμέλεια των videos και το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Κάκια Παυλίδου.
Η ποιητική συλλογή της Μαρίας Αγιαννίδου χωρίζεται σε κεφάλαια. Σε αντίστοιχα μέρη χωρίστηκε και η εκδήλωση. Σύντομα αποτυπωμένοι στίχοι, σε απαγγελία της Μαρίας Αγιαννίδου, έδιναν κάθε φορά το στίγμα για το πού βρισκόμαστε: στη σχέση μας με τον εαυτό μας, στον έρωτα, στη σχέση μας  με τους συνανθρώπους μας μέσα στο σύνολο.
Με τη δική τους ματιά προσέγγισαν το βιβλίο η Οικονομίδου Κατερίνα, εκπαιδευτικός και διευθύντρια του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου στο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών,  και η Έλσα Ηλιάδου, φιλόλογος.
Η εκδήλωση διανθίστηκε  με απαγγελίες στις οποίες δάνεισαν τη φωνή τους και τη χροιά της ψυχής τους η Μαρία Ποπκιώση, η Μόιρα Τριανταφύλλου, η Κατερίνα Μαυρογονάτου και ο Τάκης Φίλτσος, όπως και η ίδια η ποιήτρια Μαρία Αγιαννίδου. Την πολύτιμη συνεργασία του προσέφερε ο Ανέστης Κιουρκτσίδης συνοδεύοντας μουσικά τις απαγγελίες.
Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς ήταν η - μέσα σε 10 ημέρες- μελοποίηση του ποιήματος «Αέρας» από το Γιάννη Μακεδόνα. Στην εκδήλωση το τραγούδι ερμηνεύτηκε από τον ίδιο και την ποιήτρια. Με το μπουζούκι του τους συνόδευσε ο Σίμος Παραλίκας.
Η Γεύση Τζίτα με τις μαθήτριές της, Βακιρτζή Δέσποινα, Χρυσοστομάκη Μαρία, Δαρτση Ελευθερία, Μπισάρα-Μαϊλιάνη Ντιάνα και Μανωλούδη Εμμανουέλα παρουσίασαν δύο χορογραφίες πάνω στους στίχους των ποιημάτων «Αφουγκράζομαι» και «Γη και Ουρανέ μου».
Μία ακόμη έκπληξη της βραδιάς ήταν το video αφιέρωμα στη συνεργασία της Μαρίας Αγιαννίδου με το 13ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών με αφορμή το ποίημα «Ήταν τα μυστικά του βάλτου που ζωντάνευαν». Τα παιδιά με την ενθάρρυνση των δασκάλων τους, Κατερίνας Μαυρογονάτου, Μαρίας Φαρμάκη και Βάσως Δελιτζάκη, συζήτησαν για τα μυστικά του βάλτου, οραματίστηκαν τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα και ζωγράφισαν αφήνοντας το στίγμα τους δίπλα στους στίχους του ποιήματος της Μαρίας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με το απόσταγμα της συνεργασίας της Μαρίας Αγιαννίδου με το Γιώργο Κοσίδη, ο οποίος συνέθεσε το τραγούδι «Της καρδιάς μας φωτιά». Παρουσιάστηκε video με το τραγούδι που ηχογραφήθηκε από τη χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών. Το τραγούδι διατίθεται στα δημοτικά σχολεία για την αποχαιρετιστήρια γιορτή της ΣΤ’ τάξης.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε φυσικά από την ίδια τη Μαρία Αγιαννίδου που μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους πέρα από το δικό της αποτύπωμα στο πεδίο της Ποίησης και τη συγκίνηση της βραδιάς: «Ευχαριστώ  όλες τις καταστάσεις της ζωής  μου και όλους τους ανθρώπους της, που με δίδαξαν και με έκαναν να νιώσω! Ένα χαμόγελο αλλά και ένα δάκρυ! Μία ευτυχία αλλά και μία συμφορά! Οτιδήποτε ένιωσα, οτιδήποτε βίωσα, ήταν η ευλογία μου!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: