Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Δοκιμάζεται ξανά η κοινωνία των Γιαννιτσών ... για τη φιλοξενία μεταναστών

 Πρόσφατα στην πόλη των Γιαννιτσών και με αφορμή το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο άνοιξε ξανά μια μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει και αν μπορούν τα Γιαννιτσά να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Είχε προηγηθεί η επιστολή του αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής προς το δήμαρχο Πέλλας όπου του έθετε το θέμα με την προοπτική να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα φιλοξενίας σε στρατόπεδο στην βόρεια πλευρά των Γιαννιτσών.
Για την επιστολή αυτή αλλά και για το ενδεχόμενο υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας, έγινε συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου τολμώ να πω ότι δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, αφού οι τοποθετήσεις των μελών του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του δημάρχου, αν και ήταν χαμηλότερων τόνων από το αντίστοιχο επεισοδιακό συμβούλιο πριν ....
δύο περίπου χρόνια, οριοθετούσαν τα πράγματα όπως και στο παρελθόν.
Λϊγες ημέρες αργότερα η επίκσεψη του γενικού γραμματεά του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και η περιήγησή του στο υπό εξέταση στρατόπεδο για την υποδοχή και φιλοξνία προσφύγων, ένέτεινε τον προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής για τον αριθμό των προσφύγων, το χρόνο παραμονής αλλά και τις συνθήκες που απαιτούνται για την παραμονή τους στις παραπάνω στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η αλήθεια είναι ότι οι υποδομές που απαιτούνται για μια στοιχειώδη, αξιοπρεπή και χωρίς προβλήματα φιλοξενία των προσφύγων είναι αρκετές και σημαντικές. Αλλά αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο και τη δημοτική Αρχή.
Αυτό που η τοπική κοινωνία οφείλει να δείξει, είναι το ανθρώπινο πρόσωπό της. Μακριά από φοβίες και ακραίες συμπεριφορές, που εκφράζουν ορισμένοι και οι οποίοι δυστυχώς δημιουργούν κλίμα και εκρυθμη ατμόσφαιρα, οι πολίτες των Γιαννιτσών, ανδρες, γυναίκες και παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν εκτός των άλλων ότι, πάνω από όλα ότι το ζήτημα αφορά ανθρώπους και η κρίση μας πρέπει να απορρέει συνδυάζοντας, τη λογική, τις ανθρώπινες αξίες, τα συναισθήματα μας.
Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε φωνές μίσους, και σε συμπεριφορές ακραίου συντηριτισμού να αλοιώσουν και να στηγματίσουν την ιστορία των κατοίκων αυτής της πόλης και της ιστορικής τους διαδρομής.
Το οφείλουμε στους προγόνους μας, το πράττουμε για τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: