Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Καταγγελία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών Υγείας

 Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων δομών Υγείας μέσω της εκχώρησης λειτουργιών και υπηρεσιών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες και εργολάβους.
     Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιδιωτικοποιήσεις σταδιακά προωθήθηκαν και προωθούνται από όλες τις κυβερνήσεις και αφορούν σίτιση, καθαριότητα, κλιματισμό, ανελκυστήρες, φύλαξη κλπ. Τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται νέες μορφές ιδιωτικοποίησης (βλ. εταιρική κοινωνική ευθύνη, δωρεές κλπ).
     Η εκχώρηση υπηρεσιών ....
και λειτουργιών σε ιδιώτες κοστίζει στο δημόσιο πολλαπλάσια και έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση, συνεχή προβλήματα, ανεπάρκειες και καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης για τους εργολαβικούς εργαζόμενους που καλύπτουν ανελλιπώς υπηρεσίες κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

     Το τελευταίο όμως διάστημα το ποτήρι ξεχείλισε.
     Δίπλα στην οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων (νέα βάρβαρη μείωση των κονδυλίων για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2018), τις ελλείψεις προσωπικού και την λειτουργία τμημάτων/κλινικών στα όρια της κατάρρευσης, τις ελλείψεις φαρμάκων, αναλώσιμων, ιατρικού εξοπλισμού, δίπλα στις τεράστιες λίστες αναμονής των ασθενών, τις ελλείψεις ειδικοτήτων, ήρθε να προστεθεί στο νοσοκομείο Γιαννιτσών η δυσλειτουργία/διακοπή λειτουργίας των ανελκυστήρων κατά την μεταφορά σοβαρών επειγόντων περιστατικών που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών, αλλά και η παντελής απουσία συστήματος κλιματισμού, που σε συνθήκες καύσωνα δυσχεραίνει την ανάρρωση ασθενών με βεβαρημένη υγεία και επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών.

     Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως, για οτιδήποτε συμβεί την αποκλειστική ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που έχουν την πολιτική ευθύνη για το απαράδεκτο πλαίσιο ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας των δημόσιων δομών Υγείας που αποτελεί την βασική αιτία της επικίνδυνης κατάστασης που βιώνουμε.

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας απαιτεί:
να αποκλειστούν οι εργολαβίες από τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και να επιστρέψουν όλες οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες-λειτουργίες τους στην ευθύνη του Δημοσίου. Διεκδικούμε πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες, χωρίς δωρεές, χορηγούς, «φίλους» και ευεργέτες.
να μονιμοποιηθούν με πλήρη δικαιώματα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να γίνουν όλες οι επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των τεχνικών υπηρεσιών, της σίτισης, της καθαριότητας, της φύλαξης και ασφάλειας.
να εξασφαλιστεί με την οικονομική ευθύνη του κράτους ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: