Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Απόηχος σύσκεψης στο Διοικητήριο με εκπροσώπους αγροτών για τις τρέχουσες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα

Σε μια ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των συνεταιρισμών, των αγροτικών συλλόγων και των ομάδων παραγωγών, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά προτάθηκαν, μετά από διαλογική συζήτηση, τα παρακάτω:
1. Να ζητηθεί να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α και να προσαρμοστεί στη χορήγηση αποζημιώσεων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια προκαλώντας ....
καρποπτώσεις, λέκιασμα στους καρπούς, συρρίκνωση του φλοιού, σχίσιμο κ.α.
2. Να ζητηθεί να καταβληθεί άμεσα, με εγγύηση τα πορίσματα του ΕΛ.Γ.Α που αφορούν τις ζημιές στις καλλιέργειες από σχίσιμο χαλάζι κ.λπ., για το έτος 2018, προκαταβολή των αποζημιώσεων από τραπεζικό ίδρυμα, ώστε να καταστεί δυνατή η οικονομική επιβίωση των αγροτών μας οι οποία είναι αδύνατη μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες.
3. Να ζητηθεί η καταβολή στους παραγωγούς του παρακρατηθέντος 30% από τις περσινές αποζημιώσεις από χαλαζοπτώσεις και άλλα αίτια.
4. Να δοθεί από τον ΕΛ.Γ.Α η δυνατότητα στους παραγωγούς κερασιών να απομακρύνουν άμεσα την απομένουσα κατεστραμμένη παραγωγή από τα δέντρα καθώς οι καρποί αυτοί αποτελούν το χώρο αναπαραγωγής των επιβλαβών εχθρών «μύγα της κερασιάς-ραγολέτις» και «μύγα της Ασίας-δροσόφιλλα» αλλά και της μυκητολογικής ασθένειας «μονίλια». Τα αποτελέσματα από την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών των προαναφερθέντων εντομολογικών εχθρών της κερασιάς τη φετινή περίοδο, θα είναι εμφανή και καταστρεπτικά τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.
5. Να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγηση αποζημίωσης στους παραγωγούς σιτηρών καθώς από τις 22/04/18 έως και τις 28/04/18, την περίοδο καρπόδεσης, οι μέγιστες θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήταν 26.8, 28.3, 28.6, 28.9, 29.6, 30.6, 28.8 β.κ. επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή η οποία κυμάνθηκε από 100 -200 κιλά/στρέμμα ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκε συγκομιδή, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.   
6. Να χορηγηθεί και για τη φετινή περίοδο ενίσχυση ήσσονος σημασίας (deminimis) κατ' εφαρμογή του Καν.1408//2013 της Επιτροπής σε παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών που επλήγησαν από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις προκαλώντας μεγάλη καταστροφή σε πληθώρα ποικιλιών, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τόσο τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες όσο και τη σημαντική απώλεια του εισοδήματος τους. Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι ημερομηνίες ωρίμανσης των ποικιλιών οι οποίες σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές συγκομίζονται αργότερα από τις πεδινές περιοχές, ώστε να μην δημιουργούνται αδικίες στην καταβολή των ενισχύσεων θεωρώντας ότι ορισμένα προϊόντα έχουν συγκομισθεί ενώ αυτό δεν ισχύει.
7. Να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μέρος των εισφορών (ανταποδοτικών τελών) των αγροτών προς τους Δήμους. Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση των αγροτών η οποία είναι πολύ δύσκολη, είναι αδύνατο να καταβληθούν τα τέλη άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλης οικονομικής ζημιάς στον προϋπολογισμό των Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: