Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ενημερωτική σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας και της Δημόσιας Υγείας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος  παρουσία συνεργατών του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος , ζητήθηκε από την πλευρά του Συλλόγου Προστασίας Λίμνης Βεγορίτιδας  να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου που θα εξασφαλίσουν μόνιμα ζωτικής σημασίας στάθμη στη Βεγορίτιδα αλλά και εξυγείανση τόσο της λίμνης όσο και των παρακείμενων ρεμάτων, ποταμών και λιμνών, ειδικότερα του Σολού και της Χειμαδίτιδας, Ζάζαρης και Πετρών. Παράλληλα επισημάνθηκαν ....
οι κίνδυνοι  για τη λίμνη και τη δημόσια υγεία από την μέχρι τώρα πολιτική που ασκείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, τέθηκαν τα παρακάτω αιτήματα:
1) Να συγκροτηθεί τώρα,θεσμικά,ομάδα ειδικών επιστημόνων με εμπειρία και διεθνή αναγνώριση για την σωτηρία της Βεγορίτιδας με διαφάνεια και αξιοκρατία σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
2) Να εκδοθεί τώρα η ταυτότητα της ακτής κολύμβησης με όλα τα στοιχεία(ν ακολουθηθεί η νομοθεσία) κατόπιν αξιολόγησης μόνον από ειδικούς επιστήμονες σύμφωνα με το 1.
3) Να γίνονται μετρήσεις των τοξινών, των κυανοβακτηρίων στο νερό,στους ιστούς των ψαριών , στους νεκρούς πελεκάνους/πτηνα της λίμνης.
4) Πακέτο μέτρων τώρα για την μείωση της επικινδυνότητας για την δημόσια υγεία, την εξάλλειψη των κυανοβακτηρίων από την λίμνη, όπως όταν ήταν υγιής.
5) Να σταματήσει τώρα η ρύπανση από Σολού, λίμνη Πετρών και από κάθε άλλη πηγή.
6) Να γίνεται παρακολούθηση των κυανοβακτηρίων και του φυτοπλαγκτού μόνο από ειδικούς  στο αντικείμενο επιστήμονες  (σύμφωνα με το 1 για αξιόπιστα αποτελέσματα και πληροφόρηση).
7) Έλεγχος των πηγών ανεπεξέργαστων λυμάτων που ρυπαίνουν την λίμνη και την λειτουργία βιολογικών καθαρισμών, με επιτήρηση από την τοπική κοινωνία.
8) Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, μόνο από ειδικούς επιστήμονες.
9) Καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τα κυανοβακτήρια,τις κυανοτοξίνες και τις επιδράσεις τους στα οικοσυστήματα και στη δημόσια υγεία.
10) Επιδημιολογική έρευνα για τους κινδύνους στην υγεία από την κολύμβηση σε νερά με τοξικά κυανοβακτήρια τα προηγούμενα χρόνια για υψηλού επιπέδου προστασία στο μέλλον.
11) Αμεση στελέχωση του φορέα διαχείρισης και συμμετοχή του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: