Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Τρικυμία εν κρανίω ... άνευ ύδατος.

  Ότι δεν κατάφερε ο Καραμανλής την δεκαετία του '60 που ήθελε
να καταστρέψει την πόλη και τους Καταρράκτες θα γίνει σήμερα το 2020. Οι Εδεσσαίοι και οι φίλοι της Έδεσσας πρέπει να αντιδράσουν όπως έκανε ο Σύλλογος Προστασίας Φυσικών Καλλονών τότε, στην απαράδεκτη και αχαρακτήριστη απόφαση του σήμερα να ... τσιμεντάρουν τον Εδεσσαίο-Βόδα ποταμό.
  Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία για 10 χρόνια αδράνησε και σήμερα ο κεντρικός ποταμός της Έδεσσας, να κινδυνεύει να μην είναι ... ποταμός αλλά ένα κανάλι. Κάθε ζωή, χλωρίδα, ιχθυοπανίδα (και όχι μόνο) μέσα σε αυτόν και γύρω από αυτόν θα εξαφανιστεί κάτι που ....
σε πολλές πόλεις της Ευρώπης τα ποτάμια επαναφέρονται στην προ-καναλοποίησης εποχή, εμείς εδώ θα κάνουμε το αντίθετο. Συγκεκριμένα η μη αποκατάσταση και ορθή τοποθέτηση των συρματοκιβωτίων με τις πέτρες-κροκάλες την κατάλληλη ώρα, ως όφειλαν, δημιουργεί ένα συμπυκνωμένο αριθμό προβλημάτων άνευ προηγούμενου. Παράλληλα η επερχόμενη τσιμεντοποίηση και η κοπή δεκάδων δέντρων μαζί με την ανεπανόρθωτη ζημιά σε έργο του Δήμου Έδεσσας με την ανάπλαση των ποταμοβραχιόνων βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και τους μικροκαλλιεργητές του Λόγγου Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής που θα δουν δεκάδες ρυάκια να στεγνώνουν. Παράλληλα το στέγνωμα του βράχου της πόλης και ο επερχόμενος θρυμματισμός της πουρόπετρας δημιουργεί άλλους πιθανούς κινδύνους με απρόβλεπτες συνέπειες από μια σεισμική ακολουθία. Η δικαιολογία του νερού στα σπίτια είναι γελοία διότι οι Εδεσσαίοι και οι Εδεσσαίες γνωρίζουν ότι ζουν εδώ και χρόνια σε πόλη σαν την Βενετία ενώ οι οικοδομές με υπόγειο μετά το 2000 εφαρμόζουν ειδικές προδιαγραφές και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Η εικόνα της πόλης των νερών θα πληγεί ανεπανόρθωτα διότι χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα θα απογοητεύονται από το θέαμα του ξερού καταρράκτη. Δυστυχώς άνθρωποι χωρίς απολύτως καμία περιβαλλοντική ευαισθησία εφαρμόζουν απαράδεκτες πολιτικές εχθρικές στο φυσικό περιβάλλον με σχεδιασμό που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και μάλιστα σε βάθος 20ετίας. Η εικόνα της πράσινης πόλης κινδυνεύει και οι πολίτες θα πρέπει να αντιδράσουν πριν δουν το θέαμα που δεν θα τους αρέσει καθόλου. Η επιχείρηση ... Τσιμέντο να γίνει, σε πλήρη εφαρμογή από "λάθος ανθρώπους στην λάθος θέση" της πολιτικής που πατάνε το πράσινο χαλί της πόλης με τα "γουρουνοτσάρουχα" τους αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό μέλλον της, των πολιτών της και φυσικά την αγάπη των επισκεπτών της.

Ευάγγελος Κυριακού
Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών
Μέλος της Παράταξης ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

* Οι Φωτό είναι συλλεκτικές  ... μετά την απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταστρέψει την φυσική ομορφιά της Έδεσσας.
* Ο Εδεσσαίος Ποταμός, οι Καταρράκτες της Έδεσσας, ο βράχος της Έδεσσας, τα δέντρα της Εδεσσας κοντά στο ποτάμι, η αισθητική του τοπίου είναι η ψυχή και το αιώνιο σύμβολο της πόλης. Αυτή την στιγμή κινδυνεύουν.
* Ολοι οι Εδεσσαίοι, πρέπει να αντιδράσουμε για όλους εμάς, τα παιδιά μας και τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και φίλες της πόλης και του φυσικού της περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: