Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ψήφισμα του Δήμου Πέλλας κατά της μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

  Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας με την με αριθμό 175/2020 απόφασή του(συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου 2020)ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα που αφορά στη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. 
    « Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένα διαχρονικό χριστιανικό σύμβολο, που χτυπά στην καρδιά του κάθε Έλληνα, του κάθε χριστιανού. Απευθύνεται στο θρησκευτικό συναίσθημα και το ανυψώνει στη μέθεξη με το θείο. Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένα μνημείο του ανθρώπου, το οποίο στους βυζαντινούς τοίχους εγκολπώνει την ανθρώπινη ιστορία.... 
 Η μέχρι πρόσφατα μουσειακή χρήση ήταν πράξη σεβασμού στον άνθρωπο, το παρελθόν και τη μνήμη. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί  είναι απαράδεκτη, προκλητική, παραβιάζει δε τις βασικές οικουμενικές αξίες και επί της ουσίας  καταστρέφει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του τουρκικού κράτους να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, μετά από 86 χρόνια λειτουργίας της ως μουσείου. Πρόκειται για πράξη που αντίκειται σε όλες τις διεθνείς αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και στοχεύει στην ιστορική ταυτότητα του κορυφαίου αυτού μνημείου, το οποίο εκφράζει όσο κανένα άλλο την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου. 
Είναι απαράδεκτο να μετατρέπονται μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε εργαλεία πολιτικής πίεσης ή πολιτικών παιχνιδιών. 
Στη Χώρα μας και ειδικότερα στο Δήμο Πέλλας το ζήτημα της ταυτότητας των μνημείων είναι γνωστό. Ήρθαμε πολλές φορές αντιμέτωποι με τη διαχείριση των μνημείων της περιοχής, αναρωτώμενοι για το συμβολικό και μνημονικό φορτίο που τα συνοδεύει και γι΄αυτό το λόγο έχουμε αναδείξει τα οθωμανικά μνημεία των Γιαννιτσών, σε αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία, όπου έχουν βεβηλωθεί σχεδόν όλοι οι ορθόδοξοι ναοί. Και κάθε φορά καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: ο τρόπος που επιλέγουμε να διαχειρισθούμε την πολιτιστική κληρονομιά  πρέπει να είναι πράξη σύγκλισης των λαών και των πολιτισμών και όχι ρήξεων.
Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές, είναι διεθνές. Η απόφαση μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι κακόβουλη, πολιτικά απαρχαιωμένη και συγκρουσιακή. 
Καλούμε την Τουρκία να την ακυρώσει και να διατηρήσει το μουσειακό χαρακτήρα ενός μνημείου που ανήκει στην ανθρωπότητα και όχι στην επικαιρότητα μιας αναχρονιστικής πολιτικής στρατηγικής. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Να υπάρξει, επιτέλους, μια πραγματική αντιμετώπιση από το σύνολο των εταίρων μας στην Ε.Ε., στη Διεθνή Κοινότητα και στην UNESCO». 


                                 Αποφασίζουμε ομόφωνα
Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί:
Στον Πρωθυπουργό
Στους Πολιτικούς Αρχηγούς όλων των παρατάξεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Στους κ.κ. Βουλευτές της Π.Ε. Πέλλας
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης
Στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος
Στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα
Στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα
Στο Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη
Στα Μ.Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: