Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Τέσσερα έργα για την ενίσχυση και ανάδειξη του πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης» 2007 – 2013 (Ε.Σ.Π.Α.), έπειτα από την αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Μεταξύ αυτών δύο αφορούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Συγκεκριμένα τα έργα που εντάχθηκαν είναι:
«Κατασκευή καναλιών συλλογής και μεταφοράς ομβρίων για την προστασία του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου Πέλλας» με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας προϋπολογισμού 1.842.973 ευρώ....
 &  «Εξοπλισμός και ολοκλήρωση Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας» με φορέα υλοποίησης τη ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων προϋπολογισμού 989.930 ευρώ.

Το πρώτο έργο αφορά στη διευθέτηση του υδατορέματος για την αντιπλημμυρική προστασία του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας.

Όσον αφορά το δεύτερο έργο είναι γνωστό ότι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας από το Σεπτέμβριο του 2009 άνοιξε τις πύλες του για το ευρύ κοινό από το οποίο έγινε δεκτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο έκθεσης και την ποικιλία των ευρημάτων του. Η έκθεση είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί στον τομέα του φωτισμού με συμπληρωματικούς λαμπτήρες, φίλτρα στα υαλοστάσια και επέκταση του στεγάστρου στο αίθριο. Επίσης να προωθηθεί ο εξοπλισμός των εργαστηρίων και των αποθηκών, ώστε η συντήρηση και τεκμηρίωση των πλούσιων ευρημάτων της Πέλλας και της περιοχής της να γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και ταυτόχρονα η φύλαξη τους να γίνεται σε περιβάλλον ασφαλές και ελεγχόμενο. Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η αρτιότερη λειτουργία του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: