Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Γιαννιτσών Ζωγράφος Νίκος δίνει χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τις Πασχαλινές (και όχι μόνο) αγορές τους:
Αγοράζουμε μόνο από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και όχι από πλανόδιους – Μαντριά – Υπαίθρια σφαγεία και «Βιολογικούς της καρότσας» Αγοράζουμε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
Προσέχουμε το χρώμα του κρέατος να είναι «ζωντανό» και η υφή του να μην είναι «μαραμένη».
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού .... και του χώρου απ' τον οποίο προμηθευόμαστε
κρέατα.
Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις Πασχαλινές σας αγορές για αμνοερίφια,
συκωταριές και έντερα, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε:
Σφραγίδες- επισήμανση.
Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα
από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα πράσινο και
ωοειδές σχήμα. Επίσης να αναγράφεται καθαρά η χώρα και ο κωδικός του
σφαγείου.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης)
ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα
καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα
ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας, επίσης,
αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο
ημιμόριά του.
Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, να μην φέρουν
οζίδια και κύστες.
Σε περίπτωση κατεψυγμένων, αυτά πρέπει να μην έχουν αποψυχθεί και
επανακαταψυχθεί.
Τα «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, δεν
πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού, να μην είναι
εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα και πρέπει να
καθαριστούν πολύ καλά.
Αν οι καταναλωτές προμηθευτούν κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσουν
ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του
προϊόντος. Σε καμία περίπτωση, οι καταναλωτές δεν πρέπει να
προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.
Για τα καθημερινά μας κρέατα:
Ο κιμάς να κόβεται παρουσία του πελάτη, από ψυχόμενη μηχανή, από
κομμάτια της επιλογής του και να καθορίζεται από τα συνοδευτικά έγγραφα
αλλά και από τον κρεοπώλη αν πρόκειται για μοσχάρι γάλακτος, μοσχάρι,
νεαρό βοοειδές η για βόειο (η διαφορά είναι στην ηλικία: Το μοσχάρι
γάλακτος είναι έως 8 μηνών, 8-12 μηνών το ονομάζουμε μοσχάρι, από 12 έως
18 μηνών είναι νεαρό βοοειδές και το βόειο 18+ μηνών). Ανάλογη είναι
και η τιμή τους,
Το χοιρινό κρέας πρέπει να είναι ανοικτού χρώματος, γιατί το σκουρόχρωμο
υποδηλώνει ζώο μεγάλης ηλικίας άρα και κατώτερης ποιότητας και τιμής.
Τα πουλερικά παντός είδους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν καρτελάκι με
ημερομηνία σφαγής και αν είναι σε ζελατίνα και ημερομηνία λήξης. Η
ζωντανή υφή και το έντονο χρώμα ισχύει και εδώ όπως και στα παραπάνω
κρέατα.
Ευελπιστούμε οι ελεγκτικές αρχές, παρόλο το φόρτο εργασίας αλλά και
της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν, να διαφυλάξουν και φέτος
όπως κάθε χρόνο την δημόσια υγεία. Οποιαδήποτε ατασθαλία υποπέσει στην
αντίληψη μας την καταδικάζουμε και θα την καταγγείλουμε. Οι κρεοπώλες
είμαστε σύμμαχοι τους και γνωρίζουν όλοι ότι βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη
της ποιότητας.
Τέλος, προσωπική μου πρόταση είναι να προτιμήσετε τα παραδοσιακά
κρεοπωλεία που και άριστα εμπορεύματα διαθέτουν και ανταγωνιστικές τιμές
έχουν, αλλά και δεν θυσιάζουν στον βωμό του κέρδους το ποιοτικό προϊόν
που παρέχουν. Αγοράζοντας από μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν βοηθάς ένα
golden boy να αγοράσει 3ο εξοχικό, αλλά έναν οικογενειάρχη να πάρει
παπούτσια στα παιδιά του και να συνεχίσει να ζει με αξιοπρέπεια.
Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία σε όλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου