Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ιατρικό θέμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση)».
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πέλλας την Δευτέρα 28-11-2017, προκαλώντας το αδιαχώρητο στην 4η εκδήλωση της 22ης περίοδου 2017-18 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών. Το Α.Λ.Π., θεσμός πλέον, είναι μια συνδιοργάνωση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» με την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας και αγγίζει όλους του δημότες του διευρυμένου Δήμου (Αρχαίας) Πέλλας.
Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν η Γεωργία Δερετζή, διδάκτορας του Α.Π.Θ., ιατρός νευρολόγος και διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ....
που ανέπτυξε με ιδιαίτερη επιτυχία το θέμα: «Πολλαπλή Σκλήρυνση. Συμπτώματα, αίτια, διάγνωση και θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας» η οποία μεταξύ άλλων ανεφερε:
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοσο νόσημα. Ο οργανισμός του ανθρώπου κινείται και λειτουργεί με σταθερούς ρυθμούς, όταν όμως δεχθεί «επίθεση» από ιούς και μικρόβια ενεργοποιείται και παλεύει να τους αποκρούσει. Παλεύει όμως με «λάθος εχθρούς». Όμως ως αυτοάνοση ασθένεια προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. 120 είναι ο αριθμός των διαπιστωμένων αυτοάνοσων ασθενειών. Τα νεύρα περικλείονται από μυελίνη. Αυτή είναι που καταστρέφεται στην εν λόγω πάθηση. Ποιοι πάσχουν από αυτήν; Γενικά όλοι οι άνθρωποι αλλά περισσότερο οι γυναίκες. Ειδικότερα η νόσος παρατηρείται συχνότερα στην ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών. Ακόμη συνηθισμένη θεωρείται στους ηλικιωμένους, αλλά, σπανιότερα, έχει διαπιστωθεί και παιδική πολλαπλή σκλήρυνση! Περισσότερο συχνή είναι στις βόρειες χώρες κι όχι στις μεσογειακές. Στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 10.000-12.000 ιατρικά περιστατικά, οι δε προσβεβλημένοι παρακολουθούνται από ειδικευμένους γιατρούς.
Η ασθένεια δεν θεωρείται μεταδοτική και ούτε, βεβαίως, κληρονομική από γονείς σε παιδιά κ.ο.κ. Υπάρχουν εντούτοις, αρκετοί επιβαρυντικοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας όπως: περιβαλλοντικοί παράγοντες, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, ο τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης πνευματικής και σωματικής, η παχυσαρκία, η έλλειψη βιταμίνης D, η συνύπαρξη με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά. Παρά τις επισταμένες έρευνες δεν έχει βρεθεί ακόμη το βασικό αίτιο. Σημαντικές έρευνες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον «μικρό εγκέφαλο» δηλαδή στο γαστρεντερολογικό σύστημα, επειδή σχετίζεται στενά με το μικροβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά και στον ίδιο τον μεγάλο εγκέφαλο που βρίσκεται μέσα στο κρανίο.
Η παθοφυσιολογία της πολλαπλής σκλήρυνσης σχετίζεται με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εντοπίζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όταν λοιπόν εισβάλλουν και επιτίθενται ιοί, μικρόβια κλπ. κατά του οργανισμού όλα τα μόρια του ανθρώπινου οργανισμού κινητοποιούνται. Τότε στο σώμα συμβαίνει μια σειρά από αναστατώσεις, από αλλαγές κ.ά. Το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ο εγκέφαλος είναι το τελειότερο όργανο-έργο του Δημιουργού Θεού. Τα κύτταρα ζουν κι όταν έρθει η ώρα τους πεθαίνουν και αντικαθίστανται από νέα. Το ίδιο βέβαια, συμβαίνει και με τον εγκέφαλο. Όταν φθείρεται η μυελίνη, όταν δηλ. αυτό λαμβάνει χώρα εξαιτίας του χτυπήματος, τότε επέρχεται η απομυελήνωση. Παρά τις σχετικές επιστημονικές μελέτες ουδείς μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργεί ο εγκέφαλος.
Πολλαπλά οφέλη μπορεί να έχει κανείς όταν παρατηρήσει στα μέλη του (χέρια, πόδια) μούδιασμα, αμέσως να επισκεφτεί ειδικό γιατρό για να γίνει σωστή διάγνωση, και ανάλογη θεραπεία και αν χρειαστεί άμεση χορήγηση ειδικής για την περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτό το σημείο δέον να τονιστεί η υπερβολική κατανάλωση δηλ. η πολυφαρμακία που χαρακτηρίζει τη νεοελληνική κοινωνία, αλλά ταυτοχρόνως και το γεγονός ότι στην χώρα μας διενεργούνται 10πλάσιες μαγνητικές τομογραφίες-κατ΄ αναλογίαν πληθυσμού-από ό,τι στην Γερμανία. Στον χώρο επικρατεί ασυδοσία στην χρήση των φαρμάκων και γίνονται μεγάλα λάθη με πολλές παρενέργειες στην υγεία πρωτίστως, αλλά και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Χρειάζεται πολλή προσοχή και να έχουμε το νου μας απέναντι σε κάποιους επιτήδειους, ειδικά στα συμπληρώματα διατροφής, που προσελκύουν κόσμο με μοναδικό κίνητρο και σκοπό τον πλουτισμό και την εκμετάλλευση της αγωνίας και του ανθρώπινου πόνου. Κάθε αξιόπιστο και έγκυρο φάρμακο, για να κυκλοφορήσει στην αγορά απαιτείται μια χρονική διάρκεια άνω των 10 ετών από την έναρξη της έρευνας έως την πρώτη κυκλοφορία.
Στόχος σταθερός παραμένει για την ιατρική κοινότητα η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων. Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μια φυσιολογική και ήρεμη ζωή, γεμάτη αισιοδοξία, ισορροπία και δημιουργία. Είναι αξιοπερίεργο, αλλά πραγματικότητα, το γεγονός από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας ως ανθρώπινα όντα, ότι ο θάνατος μας είναι προγραμματισμένος! Κάθε χρόνο τα κύτταρα της επιδερμίδας μας ανανεώνονται, κάθε 4 μήνες ανανεώνονται τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίριά μας. Κάθε δε φορά που δεν ανανεώνεται κάποιο κύτταρο επέρχεται το γήρας.
Με την ενδεδειγμένη θεραπεία, τι επιδιώκουμε; Τρεις είναι οι στόχοι: α) να σταματήσουμε την φλεγμονή της πάθησης, όταν έχει υποτροπιάσει η νόσος β) χορήγηση άμεση φαρμάκων και τέλος γ)να σταματήσουμε τη νευροεκφύλιση. Στο ερώτημα αν πετυχαίνουμε 100% τους επιδιωκόμενους στόχους, η απάντηση είναι σαφώς και όχι, και τούτο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το ότι κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος.Επιδιώκουμε σαφώς να επαναφέρουμε την επαναμυελίνωση, να βρούμε δηλ. τους ενδεδειγμένους τρόπους να την ξαναφτιάξουμε.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ψυχοσωματική κατάσταση του ανθρώπου και μάλιστα χρειάζεται ακόμη περισσότερη ευαισθησία στους ασθενείς. Ο άνθρωπος αποτελείται από ψυχή και σώμα. Αυτή η σύνθεση αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι του είναι μας. Η επιδιωκόμενη ποιότητα ζωής εξαρτάται από σωματικούς και ψυχικούς παράγοντες, όπως επίσης και από κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. Ένας συνδυασμός από γερό σώμα και μια υγιή ψυχή είναι το ζητούμενο. Στην επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σοβαρές επιπτώσεις έχουν καταστάσεις όπως η έλλειψη υποστήριξης, αυτονομίας, η δυσχέρεια επικοινωνίας, η κόπωση, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.ά. Η αποτελεσματική θεραπεία περιλαμβάνει πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο ασθενής, ο τρόπος ζωής του, το οικογενειακό περιβάλλον, η ψυχολογία του καθώς και το οικονομικοκοινωνικό του υπόβαθρο.
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια «δεξαμενή» καλοήθης αλλά και κακοήθης. Καταβάλλονται πολλές προσπάθειες για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων και να μειώσουμε τις αρνητικές παρενέργειες της ασθένειας. Δυστυχώς δεν έχουμε εξαλείψει την αίσθηση της κοινωνικής απόρριψης και απομόνωσης που νοιώθουν τα άτομα που πάσχουν και δεν έχουμε επιτύχει την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική ζωή. Καλόν είναι να έχουμε υλικά αγαθά όπως π.χ. σπίτι, αυτοκίνητο, χρήματα κλπ. αλλά ακόμη καλύτερα είναι να είμαστε υγιείς, δημιουργικοί, φιλικοί να έχουμε κοινωνικό κύκλο, φίλους, οικογένεια, συγγενείς, συναδέλφους κ.ά. Οφείλουμε να ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής με καλό και ποιοτικό φαγητό, σωματική άσκηση, να αποφεύγουμε το αλκοόλ, το κάπνισμα, τις καταχρήσεις κλπ. Οι κοινωνικές δραστηριότητες, η συμμετοχή στα κοινά, οι καλές συναναστροφές, η ολοκληρωμένη διαμόρφωση της προσωπικότητας, η ενδυνάμωση και η ισχυροποίηση της φυσικής κατάστασής μας κ.ά. Το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 20% της δυνατότητας του εγκεφάλου του, είναι χαρακτηριστικό τι ακόμη υπολείπεται. Η πνευματική άσκηση, μέρος της οποίας είναι και η προσευχή μας προς τον κτίστη του Σύμπαντος και Δημιουργό του ανθρώπου, τον ίδιο τον Θεό βοηθάει πολλαπλώς τον ίδιο τον άνθρωπο και του προσθέτει αυτοπεποίθηση, ηρεμία, ισορροπία και ψυχική δύναμη. .
Τέλος, οφείλουμε ως κοινωνία να ενστερνιστούμε ακόμη περισσότερο τα μηνύματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης μας: αγάπη, συγχωρητικότητα, ελπίδα, αισιοδοξία, κατανόηση, αλληλεγγύη, συμπαράσταση, δικαιοσύνη, φιλανθρωπία, φιλοπατρία κλπ. Το σύνθημα: «μην κάθεσαι μόνος» μέσα στο σπίτι μπροστά σε μια τηλεόραση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή κυριαρχεί σε αυτή την περίπτωση. Επίσης: βγες έξω, δραστηριοποιήσου, μελέτησε βιβλία, μπες σε ομάδες κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης, διώξε την μελαγχολία, τον πεσσιμισμό, την απογοήτευση! Αντιμετώπισε με επιτυχία την περιθωριοποίηση και τον εξοστρακισμό. Η νόσος δεν πρέπει να καταβάλλει τους ανθρώπους, δεν είναι θανατηφόρος. Εξάλλου είναι μικρότερη από αυτούς!
Η νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, σε αγαστή συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κολωνίας της Γερμανίας, εκπονεί με ιδιαίτερη επιτυχία σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων και δράσεων που έχουν ως στόχο την ουσιαστική ένταξη των ασθενών στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Νοσηλευόμενοι δραστηριοποιούνται στην ζωγραφική και άλλες καλές τέχνες, μετέχουν σε σχετικούς διαγωνισμούς, συγγράφουν, αθλούνται κλπ.
Τέλος όπως ανέφερε η ομιλήτρια η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης φύσης. Σε αυτό το σημείο ας θυμηθούμε τα λόγια του Λάκωνα ποιητή μας του Νικηφόρου Βρεττάκου: «..επιμένω ακόμη πως ο κόσμος είναι όμορφος...».
Η τοποθέτηση του πρόεδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» Κωνσταντίνου Κάμτση με την ερώτησή του αλλά και τα σχετικά ερωτήματα που απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι, εξέφρασαν την ευαισθησία, το ενδιαφέρον και την επικαιρότητα του εν λόγω σοβαρού θέματος που απασχολεί διακαώς πολύ το ακροατήριο στην ευρύτερη περιοχή μας και φυσικά όχι μόνον αυτήν.
Λάζαρος Η. Κενανίδης θεολόγος, διδάκτορας Α.Π.Θ.
μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΕ Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος»
διευθυντής του 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος».
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πέλλας την Δευτέρα 28-11-2017, προκαλώντας το αδιαχώρητο στην 4η εκδήλωση της 22ης περίοδου 2017-18 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών. Το Α.Λ.Π., θεσμός πλέον, είναι μια συνδιοργάνωση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» με την ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας και αγγίζει όλους του δημότες του διευρυμένου Δήμου (Αρχαίας) Πέλλας.
Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν η Γεωργία Δερετζή, διδάκτορας του Α.Π.Θ., ιατρός νευρολόγος και διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ....
που ανέπτυξε με ιδιαίτερη επιτυχία το θέμα: «Πολλαπλή Σκλήρυνση. Συμπτώματα, αίτια, διάγνωση και θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας» η οποία μεταξύ άλλων ανεφερε:
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοσο νόσημα. Ο οργανισμός του ανθρώπου κινείται και λειτουργεί με σταθερούς ρυθμούς, όταν όμως δεχθεί «επίθεση» από ιούς και μικρόβια ενεργοποιείται και παλεύει να τους αποκρούσει. Παλεύει όμως με «λάθος εχθρούς». Όμως ως αυτοάνοση ασθένεια προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. 120 είναι ο αριθμός των διαπιστωμένων αυτοάνοσων ασθενειών. Τα νεύρα περικλείονται από μυελίνη. Αυτή είναι που καταστρέφεται στην εν λόγω πάθηση. Ποιοι πάσχουν από αυτήν; Γενικά όλοι οι άνθρωποι αλλά περισσότερο οι γυναίκες. Ειδικότερα η νόσος παρατηρείται συχνότερα στην ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών. Ακόμη συνηθισμένη θεωρείται στους ηλικιωμένους, αλλά, σπανιότερα, έχει διαπιστωθεί και παιδική πολλαπλή σκλήρυνση! Περισσότερο συχνή είναι στις βόρειες χώρες κι όχι στις μεσογειακές. Στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 10.000-12.000 ιατρικά περιστατικά, οι δε προσβεβλημένοι παρακολουθούνται από ειδικευμένους γιατρούς.
Η ασθένεια δεν θεωρείται μεταδοτική και ούτε, βεβαίως, κληρονομική από γονείς σε παιδιά κ.ο.κ. Υπάρχουν εντούτοις, αρκετοί επιβαρυντικοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας όπως: περιβαλλοντικοί παράγοντες, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, ο τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης πνευματικής και σωματικής, η παχυσαρκία, η έλλειψη βιταμίνης D, η συνύπαρξη με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά. Παρά τις επισταμένες έρευνες δεν έχει βρεθεί ακόμη το βασικό αίτιο. Σημαντικές έρευνες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον «μικρό εγκέφαλο» δηλαδή στο γαστρεντερολογικό σύστημα, επειδή σχετίζεται στενά με το μικροβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά και στον ίδιο τον μεγάλο εγκέφαλο που βρίσκεται μέσα στο κρανίο.
Η παθοφυσιολογία της πολλαπλής σκλήρυνσης σχετίζεται με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εντοπίζεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όταν λοιπόν εισβάλλουν και επιτίθενται ιοί, μικρόβια κλπ. κατά του οργανισμού όλα τα μόρια του ανθρώπινου οργανισμού κινητοποιούνται. Τότε στο σώμα συμβαίνει μια σειρά από αναστατώσεις, από αλλαγές κ.ά. Το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ο εγκέφαλος είναι το τελειότερο όργανο-έργο του Δημιουργού Θεού. Τα κύτταρα ζουν κι όταν έρθει η ώρα τους πεθαίνουν και αντικαθίστανται από νέα. Το ίδιο βέβαια, συμβαίνει και με τον εγκέφαλο. Όταν φθείρεται η μυελίνη, όταν δηλ. αυτό λαμβάνει χώρα εξαιτίας του χτυπήματος, τότε επέρχεται η απομυελήνωση. Παρά τις σχετικές επιστημονικές μελέτες ουδείς μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργεί ο εγκέφαλος.
Πολλαπλά οφέλη μπορεί να έχει κανείς όταν παρατηρήσει στα μέλη του (χέρια, πόδια) μούδιασμα, αμέσως να επισκεφτεί ειδικό γιατρό για να γίνει σωστή διάγνωση, και ανάλογη θεραπεία και αν χρειαστεί άμεση χορήγηση ειδικής για την περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτό το σημείο δέον να τονιστεί η υπερβολική κατανάλωση δηλ. η πολυφαρμακία που χαρακτηρίζει τη νεοελληνική κοινωνία, αλλά ταυτοχρόνως και το γεγονός ότι στην χώρα μας διενεργούνται 10πλάσιες μαγνητικές τομογραφίες-κατ΄ αναλογίαν πληθυσμού-από ό,τι στην Γερμανία. Στον χώρο επικρατεί ασυδοσία στην χρήση των φαρμάκων και γίνονται μεγάλα λάθη με πολλές παρενέργειες στην υγεία πρωτίστως, αλλά και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Χρειάζεται πολλή προσοχή και να έχουμε το νου μας απέναντι σε κάποιους επιτήδειους, ειδικά στα συμπληρώματα διατροφής, που προσελκύουν κόσμο με μοναδικό κίνητρο και σκοπό τον πλουτισμό και την εκμετάλλευση της αγωνίας και του ανθρώπινου πόνου. Κάθε αξιόπιστο και έγκυρο φάρμακο, για να κυκλοφορήσει στην αγορά απαιτείται μια χρονική διάρκεια άνω των 10 ετών από την έναρξη της έρευνας έως την πρώτη κυκλοφορία.
Στόχος σταθερός παραμένει για την ιατρική κοινότητα η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων. Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μια φυσιολογική και ήρεμη ζωή, γεμάτη αισιοδοξία, ισορροπία και δημιουργία. Είναι αξιοπερίεργο, αλλά πραγματικότητα, το γεγονός από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας ως ανθρώπινα όντα, ότι ο θάνατος μας είναι προγραμματισμένος! Κάθε χρόνο τα κύτταρα της επιδερμίδας μας ανανεώνονται, κάθε 4 μήνες ανανεώνονται τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίριά μας. Κάθε δε φορά που δεν ανανεώνεται κάποιο κύτταρο επέρχεται το γήρας.
Με την ενδεδειγμένη θεραπεία, τι επιδιώκουμε; Τρεις είναι οι στόχοι: α) να σταματήσουμε την φλεγμονή της πάθησης, όταν έχει υποτροπιάσει η νόσος β) χορήγηση άμεση φαρμάκων και τέλος γ)να σταματήσουμε τη νευροεκφύλιση. Στο ερώτημα αν πετυχαίνουμε 100% τους επιδιωκόμενους στόχους, η απάντηση είναι σαφώς και όχι, και τούτο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το ότι κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος.Επιδιώκουμε σαφώς να επαναφέρουμε την επαναμυελίνωση, να βρούμε δηλ. τους ενδεδειγμένους τρόπους να την ξαναφτιάξουμε.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ψυχοσωματική κατάσταση του ανθρώπου και μάλιστα χρειάζεται ακόμη περισσότερη ευαισθησία στους ασθενείς. Ο άνθρωπος αποτελείται από ψυχή και σώμα. Αυτή η σύνθεση αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι του είναι μας. Η επιδιωκόμενη ποιότητα ζωής εξαρτάται από σωματικούς και ψυχικούς παράγοντες, όπως επίσης και από κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. Ένας συνδυασμός από γερό σώμα και μια υγιή ψυχή είναι το ζητούμενο. Στην επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σοβαρές επιπτώσεις έχουν καταστάσεις όπως η έλλειψη υποστήριξης, αυτονομίας, η δυσχέρεια επικοινωνίας, η κόπωση, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.ά. Η αποτελεσματική θεραπεία περιλαμβάνει πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο ασθενής, ο τρόπος ζωής του, το οικογενειακό περιβάλλον, η ψυχολογία του καθώς και το οικονομικοκοινωνικό του υπόβαθρο.
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια «δεξαμενή» καλοήθης αλλά και κακοήθης. Καταβάλλονται πολλές προσπάθειες για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων και να μειώσουμε τις αρνητικές παρενέργειες της ασθένειας. Δυστυχώς δεν έχουμε εξαλείψει την αίσθηση της κοινωνικής απόρριψης και απομόνωσης που νοιώθουν τα άτομα που πάσχουν και δεν έχουμε επιτύχει την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική ζωή. Καλόν είναι να έχουμε υλικά αγαθά όπως π.χ. σπίτι, αυτοκίνητο, χρήματα κλπ. αλλά ακόμη καλύτερα είναι να είμαστε υγιείς, δημιουργικοί, φιλικοί να έχουμε κοινωνικό κύκλο, φίλους, οικογένεια, συγγενείς, συναδέλφους κ.ά. Οφείλουμε να ακολουθούμε υγιεινό τρόπο ζωής με καλό και ποιοτικό φαγητό, σωματική άσκηση, να αποφεύγουμε το αλκοόλ, το κάπνισμα, τις καταχρήσεις κλπ. Οι κοινωνικές δραστηριότητες, η συμμετοχή στα κοινά, οι καλές συναναστροφές, η ολοκληρωμένη διαμόρφωση της προσωπικότητας, η ενδυνάμωση και η ισχυροποίηση της φυσικής κατάστασής μας κ.ά. Το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 20% της δυνατότητας του εγκεφάλου του, είναι χαρακτηριστικό τι ακόμη υπολείπεται. Η πνευματική άσκηση, μέρος της οποίας είναι και η προσευχή μας προς τον κτίστη του Σύμπαντος και Δημιουργό του ανθρώπου, τον ίδιο τον Θεό βοηθάει πολλαπλώς τον ίδιο τον άνθρωπο και του προσθέτει αυτοπεποίθηση, ηρεμία, ισορροπία και ψυχική δύναμη. .
Τέλος, οφείλουμε ως κοινωνία να ενστερνιστούμε ακόμη περισσότερο τα μηνύματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης μας: αγάπη, συγχωρητικότητα, ελπίδα, αισιοδοξία, κατανόηση, αλληλεγγύη, συμπαράσταση, δικαιοσύνη, φιλανθρωπία, φιλοπατρία κλπ. Το σύνθημα: «μην κάθεσαι μόνος» μέσα στο σπίτι μπροστά σε μια τηλεόραση ή ηλεκτρονικό υπολογιστή κυριαρχεί σε αυτή την περίπτωση. Επίσης: βγες έξω, δραστηριοποιήσου, μελέτησε βιβλία, μπες σε ομάδες κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης, διώξε την μελαγχολία, τον πεσσιμισμό, την απογοήτευση! Αντιμετώπισε με επιτυχία την περιθωριοποίηση και τον εξοστρακισμό. Η νόσος δεν πρέπει να καταβάλλει τους ανθρώπους, δεν είναι θανατηφόρος. Εξάλλου είναι μικρότερη από αυτούς!
Η νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, σε αγαστή συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κολωνίας της Γερμανίας, εκπονεί με ιδιαίτερη επιτυχία σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων και δράσεων που έχουν ως στόχο την ουσιαστική ένταξη των ασθενών στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Νοσηλευόμενοι δραστηριοποιούνται στην ζωγραφική και άλλες καλές τέχνες, μετέχουν σε σχετικούς διαγωνισμούς, συγγράφουν, αθλούνται κλπ.
Τέλος όπως ανέφερε η ομιλήτρια η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης φύσης. Σε αυτό το σημείο ας θυμηθούμε τα λόγια του Λάκωνα ποιητή μας του Νικηφόρου Βρεττάκου: «..επιμένω ακόμη πως ο κόσμος είναι όμορφος...».
Η τοποθέτηση του πρόεδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» Κωνσταντίνου Κάμτση με την ερώτησή του αλλά και τα σχετικά ερωτήματα που απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι, εξέφρασαν την ευαισθησία, το ενδιαφέρον και την επικαιρότητα του εν λόγω σοβαρού θέματος που απασχολεί διακαώς πολύ το ακροατήριο στην ευρύτερη περιοχή μας και φυσικά όχι μόνον αυτήν.
Λάζαρος Η. Κενανίδης θεολόγος, διδάκτορας Α.Π.Θ.
μέλος του Δ.Σ. της ΙΛΕ Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος»
διευθυντής του 2ου Γυμνάσιου Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου