Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Απόφαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για τον "Κλεισθένη Ι"

  Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ.Κ.Μ. Λάζαρος Κυρίζογλου εξαπέλυσε Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι», τονίζοντας ότι βρίθει αντινομιών και αντιφάσεων. Τόνισε ότι η πρόταση, του υπό διαβούλευση, Σχεδίου Νόμου είναι θεσμικά προσβλητική για την αυτοδιοίκηση, καταδεικνύει άγνοια των αυτοδιοικητικών θεσμών και συνιστά εκδήλωση επίθεσης προς τους αιρετούς ....
της Τ.Α
Συντασσόμενος μάλιστα με τη θέση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δήλωσε πως η μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρση του «Κλεισθένη Ι» και η έναρξη ενός ισότιμου, ανοιχτού, ειλικρινούς διαλόγου, σε διάστημα δυο μηνών, για τη μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα του κράτους και της αυτοδιοίκησης.Για το ζήτημα της απλής αναλογικής, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι  «η αναλογική αυτή, δεν είναι ούτε απλή ούτε άδολη. Είναι δόλια. Είναι ένα σύστημα, που μόνο στόχο έχει την παράλυση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, την παγίωση της αδυναμίας λήψης αποφάσεων, τον ευνουχισμό των αυτοδιοικητικών αρχών και την διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
 Μετα από τις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. και τον διαλογο που ακολούθησε αποφάσισαν να ζητήσουν την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου. 

Η σχετική απόφαση που δόθηκε στην δημοσιότητα αναφέρει τα εξής:
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ζητεί:
 *Την απόσυρση του τεθέντος υπό ασφυκτικά όρια δημόσιας διαβούλευσης Σχεδίου Νόμου, υπό την κωδική ονομασία «Κλεισθένης 1» και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, τουλάχιστον δίμηνης διάρκειας, στην βάση των αποφάσεων των συνεδρίων της ΚΕΔΕ (συνέδρια Βόλου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων), για την συνολική μεταρρύθμιση του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
 *Οι σποραδικές δε επί μέρους θετικές ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου, οι οποίες συνιστούν αποδοχή αντίστοιχων επίμονων αιτημάτων και προτάσεων της Αυτοδιοίκησης, δεν καθιστούν το σύνολο του παρουσιασθέντος Σχεδίου Νόμου στέρεα βάση διαλόγου για την επιζητούμενη και επιβαλλόμενη Καθολική Μεταρύθμιση του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για αυτό και απαιτείται η άμεση απόσυρσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: