Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου "Όχι δεν είμαι εχθρός του λαού", στην Έδεσσα

 Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μάριου Μαρκοβίτη «Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού». Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Έδεσσας (Κ.Γαρέφη-Περδίκα 1, Έδεσσα).
Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι:
-Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών ...
Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
-Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής
-Γιάννης Χατζηπέγιου, Πρόεδρος Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος».
Στο τέλος της εκδήλωσης θα ....  διανεμηθούν αναμνηστικά για τα 100 χρόνια του Φιλοπρόοδου Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος».
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Εκατό χρόνια ιστορίας! Πρόσωπα και γεγονότα του Μεσοπολέμου σε Ελλάδα και Ρωσία, μετεμφυλιακές εδώ και (μετα)σταλινικές εκεί καταστάσεις, γραμμή ορατή μέχρι σήμερα. Ο ιστορικός χαρακτήρας του βιβλίου διαφυλάσσεται σχολαστικά, αλώβητος, από το μυθιστορηματικό ύφος της αφήγησης.
Ο ιεραπόστολος επαναστάτης του Μεσοπολέμου Μάρκος-Ochalis, μέλος του ΚΚΕ και του μπολσεβίκικου ρωσικού κόμματος, αποτελεί το βασικό πρόσωπο. Στην πρώτη πατρίδα καταδικάστηκε σε θάνατο, γλίτωσε και διέφυγε στη δεύτερη πατρίδα, τη μεγάλη αγαπημένη σοσιαλιστική. Εδώ, η καταδίκη σε θάνατο και η εκτέλεση χώρεσαν σε μια μέρα. Έφυγε στα τριαντατρία του χρόνια, Μάρτιο 1938, σαν εχθρός του λαού, αποκαταστάθηκε είκοσι χρόνια αργότερα. Άφησε μια κόρη, στη Μόσχα, που έμαθε ποιος ήταν ο πατέρας της πριν λίγα χρόνια. Παράλληλες, εντυπωσιακά παρόμοιες οι διαδρομές των οικογενειών στις δύο χώρες, οι επίγονοι "συναλλάσσονται" ακόμη αμήχανα με τη δική του ιστορία. Έφυγε νωρίς ο Μάρκος, άφησε όμως πίσω τους συντρόφους κομμουνιστές του Μεσοπολέμου. Αρκετοί υπήρξαν θύματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων. Οι επιζήσαντες είναι αυτοί που κυρίως έγραψαν την ιστορία της αριστεράς για πολλά χρόνια και χρωμάτισαν την ιστορία της χώρας μας ως το τέλος σχεδόν του 20ού αιώνα.

Η γραμμή δεν φαίνεται να έσβησε,  κρατώντας ή/και αλλάζοντας μορφές, διαπερνά και τις μέρες μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: