Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Τώρα μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής  
Πέλλας του Κ.Κ.Ε. 
  Με αφορμή τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις με την καταγραφή δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά, η Τ.Ε. Πέλλας του ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
Η πρόσφατη αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε πολλές που καταγράφονται σε μαζικούς χώρους δουλειάς, όπως είναι τα εργοστάσια και τα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, απόλυτα συνεπής με το σύστημα που υπηρετεί, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε ικανότατη στο να δώσει ....  προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που κουνά το δάχτυλο στο λαό και μιλά για «ατομική ευθύνη». Είναι υποκριτική η στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας που εκ των υστέρων προσπαθούν να φανούν «συνεπείς και με αίσθημα ευθύνης», αφού καθημερινά οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να κρατήσουν κρυφά τα κρούσματα που εμφανίζονται, την ίδια ώρα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η εύλογη ανησυχία και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στο νομό μας, τώρα πρέπει να γίνουν απαίτηση, διεκδίκηση για άμεσα μέτρα αποφασιστικής στήριξης:
Να λειτουργήσουν και τα δυο Νοσοκομεία του Νομού μας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες , και οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες την καλοκαιρινή περίοδο, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες σε ιατρικό , νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Να υπάρχουν επαρκή κρεβάτια ΜΕΘ στελεχωμένα.
Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού, για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.
Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού κι άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση!
Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.
Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό κλπ.
Τεστ με αποκλειστική ευθύνη κράτους και εργοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου και στις οικογένειές τους. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις περιοχές από όπου προέρχονται οι εργαζόμενοι.
Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης.


9 Σεπτέμβρη 2020
Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: