Την απόλυτη απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid19, διαπιστώσαμε στην διάρκεια επίσκεψης των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της ΟΜ Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία Γιαννιτσών δήμου Πέλλας,το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και στην διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων.
Ο Συντονιστής Κώστας Μπαλτζής και ο Αναπληρωτής Συντονιστής Γιώργος Σγουρούδης, βρέθηκαν στο χώρο του νοσοκομείου και συνομίλησαν με εργαζόμενους, μετά από τις δραματικές .... εκκλήσεις γιατρών στον τοπικό τύπο και πλήθος καταγγελιών για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής μας.
Οι εικόνες στο Νοσοκομείο της πόλης των Γιαννιτσών αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει στρατηγική στην αντιμετώπιση της επιδημίας και το προσωπικό δηλώνει ότι βρίσκεται σε απόγνωση, εφόσον κανείς δεν τους ακούει. Τίποτα δεν διασφαλίζει την προστασία θετικών στον ιό και άλλων ασθενών στον ίδιο χώρο αναμονής. Για τους εισερχόμενους στο χώρο νοσοκομείου υπάρχει απλά η θερμομέτρηση στην πύλη, ενώ δεν υπάρχει γιατρός εκεί και όσοι έχουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε άμεση επαφή με κρούσμα, πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία, όπου εξαντλούνται να περιμένουν για 5-6 ώρες μέχρι να εξεταστούν.
Η διασπορά είναι δεδομένη.
Νοσούντες και ασθενείς από άλλες αιτίες, έρχονται σε επαφή στην διάρκεια αναμονής των εξετάσεων τους, ενώ η αναμονή και η έλλειψη κρεβατιών αφήνει ακόμη και ηλικιωμένους να κοιμούνται σε καρότσια. Κι ενώ η Πέλλα βρίσκεται στο κόκκινο, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, που σύμφωνα με την ραγδαία εξάπλωση δείχνει το επόμενο διάστημα να είναι χειρότερα για την περιοχή μας.
Όσο κι αν η εντολή του Υπουργείου Υγείας προς τους διοικητές των νοσοκομείων να δηλώνουν πως όλα πάνε καλά, τα αποτελέσματα της διαχείρισης μιας τέτοιας υγειονομικής κρίσης αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του καταφεύγουν συνεχώς στη μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας» οδηγώντας τους πολίτες σε επικίνδυνα αδιέξοδα για την ζωή τους, αλλά και για την υγεία των εργαζομένων στην υγεία.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του. Το Σωματείο του Νοσοκομείου Γιαννιτσών δεν έχει εικόνα για το ποιος είναι ο αριθμός των νοσούντων συναδέλφων τους, εφόσον η διοίκηση δεν δίνει στοιχεία για το πόσα θετικά κρούσματα υπάρχουν μεταξύ εργαζομένων. Δυστυχώς η διοίκηση δεν είναι εφοδιασμένη ούτε με κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, παρά μόνο με προχειρότητα, σε ένα υποστελεχωμένο περιφερειακό νοσοκομείο, που κλείνει και αλλάζει κλινικές, ανάλογα με τις ανάγκες της ημέρας, χωρίς να υπάρχει προστασία για τους άλλους ασθενείς που συνεχίζουν να υπάρχουν με άλλα σοβαρά νοσήματα.
Τα ερωτήματα πολλά για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και η ανησυχία για το τι μας περιμένει ακόμη. Πόσοι ήταν οι θάνατοι αλήθεια στο νοσοκομείο της πόλης από τον κορονοϊό; Πόσοι χάθηκαν σε απλές κλίνες νοσηλείας κι αν έπρεπε να είναι σε ΜΕΘ; Πόσοι καταγράφονται ως κρούσματα, ενώ νοσηλεύονταν για άλλα προβλήματα υγείας; Πόσο προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν σωστά γι’ αυτή τη μάχη, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ που έρχονται να καλύψουν τα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση;
Δυστυχώς 8 μήνες μετά από την πρώτη καραντίνα μετράμε διψήφιο αριθμό θανάτων, ενώ η προκλητική αδράνεια της κυβέρνησης είναι ανησυχητική και επικίνδυνη. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπέρασε τα όρια του, χωρίς νέες προσλήψεις και νέες ΜΕΘ, οι υγειονομικοί που δίνουν μάχη χωρίς ωράρια, βγάζουν κραυγή αγωνίας. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών καταγγέλλουν πια την κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία και μάλιστα σε έναν νομό που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου