Εξαιρούνται (σε γενικές γραμμές) οι δίκες, στις οποίες δεν εξετάζονται μάρτυρες.
Εξαιρείται επίσης, - αναφέρουν όλες οι Κ.Υ.Α.,-«η εκδίκαση των αγωγών του άρθρου 22 του ν. 1264/1982».
Μια ασήμαντη φρασούλα σ’ ένα κείμενο δεκάδωνσελίδων.
Ποιες είναι οι δίκες αυτές, που εξαιρούνται από την αναστολή και μπορούν να γίνουν στη διάρκεια της πανδημίας;
Είναι κυρίως οι δίκες που αφορούν τη νομιμότητα ή όχι μιας απεργίας.
Στις δίκες όμως αυτές εξετάζονται πάντοτε μάρτυρες και συνήθως συγκεντρώνεται πολύς κόσμος: οι απεργοί εργαζόμενοι που νοιάζονται για την τύχη της απεργίας και των διεκδικήσεών τους.
Δεν πειράζει. Ο κορωνοϊός στην περίπτωση αυτή δεν μεταδίδεται. Φτάνει να γίνει η δουλειά. Να ξεκαθαρίσει γρήγορα το ζήτημα και μάλιστα με τις fasttrack διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Και να ξεκαθαρίσει βέβαια σε βάρος των απεργών, να σταματήσει η απεργία, αφού οι απεργίες κρίνονται από τα δικαστήρια στο συντριπτικό ποσοστό τους παράνομες,
Οι κυβερνώντες λοιπόν και όσοι τους υπαγόρευσαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αρκούνται στο ότι στη διάρκεια της πανδημίας απαγορεύονται οι συναθροίσεις (και άρα δεν μπορεί να γίνει συνέλευση σωματείου, για να αποφασίσει απεργία) ή στο ότι ο φόβος από τον κορωνοϊό έχει παραλύσει σχεδόν κάθε συλλογική δραστηριότητα και διεκδίκηση. Θέλουν να αποκλείσουν κάθε τυχόν απρόβλεπτη εξέλιξη.
Κι επειδή δεν μπορούν να απαγορεύσουν γενικά το δικαίωμα της απεργίας (ε διάβολε, δεν μπορούν να καταλύσουν τόσο φανερά το Σύνταγμα!), προσπαθούν με κάθε τρόπο να το περιορίσουν.
Θέλουν σε κάθε περίπτωση να «έχουν τον γάιδαρό τους δεμένο», μη τυχόν και σκάσει μύτη καμιά απεργία και δυσκολέψει τους βιομήχανους και τους μεγαλοεργοδότες.
Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους. Προνοητικά και αποφασιστικά.
Όπως και για κάθε ζήτημα, που θίγει τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.
Θέμης Αχτσιόγλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου