Είναι φορές που η παρουσίαση ενός σπουδαίου βιβλίου ξεκινά πολύ πριν εισέλθουμε στην αίθουσα. Ξεκινά από την ανθρώπινη επαφή. Το αντάμωμα των γενεών. Το ζωντάνεμα των αναμνήσεων, της ιστορίας και της διδαχής της. Όταν έρχεσαι κοντά με τον άνθρωπο, τότε κατανοείς το βίωμα και ενισχύεις τη θέση που επέλεξες τόσα χρόνια να κρατήσεις απέναντι στην ιστορία: να υμνείς τους αγωνιστές της δημοκρατίας. Να υμνείς τους αντιστασιακούς. Να κρατάς ζωντανή τη μνήμη και τη θυσία τους, καθώς και τη σημασία που αυτή έχει ακόμη και σήμερα.
Η πόλη μας τις τελευταίες δύο μέρες φιλοξένησε ..... τη Χριστίνα Δημητρακάκη – Μουστακλή και τη Ναταλία Μουστακλή, τη γυναίκα και την κόρη του Σπύρου Μουστακλή, τον Δημήτρη Αλευρομάγειρο, Αντιστράτηγο Ε.Α., Επίτιμο Αρχηγό Στρατού, τον Γιώργο Λιάνη, δημοσιογράφο και πρώην Υπουργό, καθώς και φίλους της οικογένειας Μουστακλή. Στην βιβλιοπαρουσίαση ήταν παρούσα και Καίτη Τσαρουχά, κόρη του Γεωργίου Τσαρουχά που δολοφονήθηκε άγρια από τη Χούντα το 1968.
Ζωντάνεψαν μνήμες, σμίξαν ιστορικά γεγονότα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να είμαστε μονίμως ξάγρυπνοι απέναντι στο θηρίο.
Ο Σπύρος Μουστακλής βασανίστηκε άγρια από τη Χούντα, όμως δε μίλησε. Και γι’ αυτό η βασανιστές του τού στέρησαν τη φωνή για το υπόλοιπο της ζωή του. Αυτήν την πνιγμένη φωνή του, η γυναίκα του Χριστίνα Δημητρακάκη – Μουστακλή την έκανε κραυγή μέσα από το 750 σελίδων βιβλίο της βιογραφίας του, που παράλληλα εξιστορεί τα γεγονότα της περιόδου της 7ετίας.
Στην κηδεία του Σπύρου Μουστακλή, το 1986, παρέστη κι ένας συντοπίτης μας από την Άψαλο, ο οποίος ταξίδεψε με μία χούφτα χώμα σε μία σακούλα για να το ρίξει στον τάφο του ήρωα Μουστακλή. Ανεξήγητο πώς εισήλθε μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών και στάθηκε δίπλα στα πολιτικά πρόσωπα της εποχής. Η Χριστίνα Μουστακλή, 36 χρόνια μετά, θυμάται. Με κάθε λεπτομέρεια. Όλα τα γεγονότα, τα ονόματα, τις ημερομηνίες και με συγκίνηση μας ανέφερε πως στον τάφο του ήρωα Μουστακλή υπάρχει μία χούφτα χώμα απ’ την Πέλλα.
Στην παρουσίαση του βιβλίου «Σπύρος Μουστακλής – Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος» από τις εκδόσεις «λειμών», που πραγματοποιήθηκε στις 3-12-22 στα Γιαννιτσά, ο Γιώργος Λιάνης ανέφερε πως το βιβλίο προτάθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να βραβευτεί ως η καλύτερη βιογραφία που αφορά την εν λόγω περίοδο. Το αρχείο που κράτησε η Χριστίνα Δημητρακάκη – Μουστακλή είναι τεράστιο. Η προεργασία για το βιβλίο κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια. Το βιβλίο παραδίδεται στον ελληνικό λαό για να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες. Είναι ο μόνος τρόπος να μην επιτρέψουμε στην ιστορία να επαναληφθεί.
Την παρουσίαση έκλεισε θαυμάσια και εύστοχα η Άννα Μαρία Σαββίδου, που συντόνισε την εκδήλωση, με τους στίχους του Ρίτσου από τις γειτονιές του κόσμου:
Να λείπεις –δεν είναι τίποτα να λείπεις.
Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,
θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα
που γι’ αυτά έχεις λείψει,
θα ‘σαι για πάντα
μέσα σ’ όλο τον κόσμο.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις: ΔΕΡΑΣ κοτόπουλα, Μπαρμπαγιάννης κοτόπουλα και το Κτήμα Λίγας για όσα προσέφεραν για τον μπουφέ που ακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου